Laat 120, Alkmaar

2.480 m2

VERKOOP BIJ INSCHRIJVING - BIEDRONDE SLUIT OP 31 JULI 2024 OM 12:00 UUR
Laat 120 e.v. te Alkmaar

Volgens het Regionaal Archief van de gemeente Alkmaar was het in het jaar 1906 dat Gebr. Engeln (later bekend als: J.G. Engeln) een winkel opende in de voormalig “Kuneman & De Visser manufacturiers” op de locatie “Laat, hoek Payglop”. Vanaf dit adres, Laat 114, werd er succesvol gewinkeld in o.a. “Heeren- & Jongeheeren-Kledingstukken en Kinderpakjes”.

Dat de winkel succesvol was, mag mede geconcludeerd worden aan de uitbreiding(en) die volgden vlak na de Tweede Wereldoorlog. Eerst naar Laat 114 - 118 zo rond 1946 en aansluitend ook richting Payglop 14 - 18 rond 1950. Het huidige adres, Laat 120 treffen we in 1952 voor het eerst in de kranten. Het assortiment is dan reeds uitgebreid met o.a. dameskleding, ontbijtlakens, baddoeken en nog veel meer. De naam ‘warenhuis’ zou daardoor niet misstaan.

Na een aankondiging in 1963 dat Peek en Cloppenburg zich zal vestigen in de panden van Engeln duurt het door de ingrijpende verbouwingen nog tot april 1964 voordat Peek & Cloppenburg haar 18e filiaal in Nederland opent aan de Laat in Alkmaar. Het zou tot mei 1998 daar gevestigd blijven. De laatste gebruiker, Perry Sport kondigde een jaar geleden sluiting van de Alkmaarse vestiging aan.

Nu, maar liefst 118 jaar na de eerste activiteiten van Engeln op de Laat, gaat er met de verkoop van deze panden een einde komen aan een tijdperk.

OPPERVLAKTE
De totale oppervlakte bedraagt 2.480 m² BVO.Wij hebben een studie laten verrichten door RAAD Architecten naar de uitbreidingsmogelijkheden binnen de huidige bebouwingsregels. Deze studie maakt inzichtelijk dat middels het (kortweg) aanpassen van de kapconstructie een totale BVO-oppervlakte van 3.494 m2 te realiseren is.

De studie is indicatief en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Er is geen onderzoek gedaan naar de technisch en/of bouwkundige mogelijkheden c.q. beperkingen, dan wel overleg gevoerd met gemeentelijke instanties.

KADASTRAAL
Het onroerend goed bestaat uit drie kadastrale percelen en is bekend onder 5 adressen, te weten;
- Laat 120 en 120 A (1811 EL) te Alkmaar, kadastraal bekend bij de gemeente Alkmaar, sectie A, nummer 4838, kadastrale grootte 375 m², alsmede;
- Payglop 20 (1811 HN) te Alkmaar, kadastraal bekend bij de gemeente Alkmaar, sectie A, nummer 4839, kadastrale grootte 201 m², alsmede;
- Payglop 18 (1811 HN) en Breedstraat 1 (1811 HE) te Alkmaar, kadastraal bekend bij de gemeente Alkmaar, sectie A, nummer 4874, kadastrale grootte 214 m².

BESTEMMING
Het vigerende bestemmingsplan “Binnenstad Centrum” is vastgesteld op 03 januari 2013. De enkelbestemming is ‘Centrum’ met functieaanduiding ‘specifieke vorm van gemengd – verdieping’ ter plaatse van Laat 120 en 120 A.

De voor 'Centrum' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
- detailhandel, consumentverzorgende dienstverlening, galerie, culturele voorzieningen en kleinschalige sportvoorzieningen in de eerste bouwlaag, met inbegrip van bijbehorende ondergeschikte horeca van categorie 3 en 4, magazijnen, parkeervoorzieningen, bergingen en andere nevenruimten;
- magazijnen, bergingen en andere nevenruimten in de tweede bouwlaag;
- woningen met inbegrip van ruimten ten behoeve van de uitoefening van aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit en nevenruimten in de tweede en hoger gelegen bouwlagen;

alsmede voor:
- detailhandel, kantoren, consumentverzorgende dienstverlening, galerie, maatschappelijke doeleinden, culturele voorzieningen, kleinschalige sportvoorzieningen in de tweede en hoger gelegen bouwlagen, voor zover deze functies op de begane grond zijn toegestaan en voor zover gelijk aan het gebruik van de begane grond, ter plaatse van de aanduiding "specifieke vorm van gemengd - verdieping";

OMGEVING
De binnenstad van Alkmaar is een historische bestemming die rijk is aan cultuur, geschiedenis en levendigheid. Alkmaar staat bekend om zijn prachtige grachten en goed bewaarde architectuur. Een van de meest iconische kenmerken van Alkmaar is ongetwijfeld de wereldberoemde kaasmarkt.

De binnenstad van Alkmaar wordt omgeven door schilderachtige grachten, waarlangs je heerlijk kunt wandelen. De historische huizen met hun karakteristieke gevels geven de stad een tijdloze uitstraling. De Grote Sint-Laurenskerk, een imposant gotisch gebouw, torent hoog boven de stad uit en is een ander opvallend architectonisch kenmerk. De kerk dateert uit de 15e eeuw en is een belangrijk religieus en cultureel centrum.

Winkelliefhebbers zullen in de binnenstad van Alkmaar zeker aan hun trekken komen, de smalle straatjes herbergen een grote verscheidenheid aan winkels. Niet alleen grote winkelketens hebben hier hun vestiging, ook boetiekjes zijn er in overvloede. Bovendien zijn er talloze gezellige cafés en restaurants waar men kan genieten van heerlijke Nederlandse gerechten en internationale keukens.

LOCATIEDATA
Het object is gelegen in de provincie Noord-Holland, in de gemeente Alkmaar, welke circa 108.373 inwoners heeft. De gemeente heeft in totaal 50.917 huishoudens met een gemiddelde grootte van 2.1 personen, waarvan 20.371 eenpersoonshuishoudens, 14.174 huishoudens zonder kinderen en 16.372 huishoudens met kinderen. Het percentage eengezinswoningen is 64% en het percentage meergezinswoningen is 36%.

Het object is gelegen aan de Laat 120 in de wijk "Centrum" en in de buurt "Binnenstad-West".

Het object heeft de volgende kenmerken met betrekking tot verkeer en vervoer: Afstand tot oprit hoofdverkeersweg: 1.7 km. Afstand tot treinstations: 0.9 km. Afstand tot belangrijk overstapstation: 0.9 km. Wat betreft werkgelegenheid, zijn er in een straal van 10 km ongeveer 100.400 banen. Binnen een straal van 20 km zijn er 178.200 banen. En binnen een straal van 50 km zijn er 1.509.000 banen.

BEZICHTIGINGEN
Er wordt op dinsdag 09 juli tussen 10:30 en 11:30 een kijkmoment georganiseerd waarbij gekeken kan worden in het pand en er gelegenheid is om vragen te stellen of om nadere informatie te verzoeken.

Aanmelden hiervoor is verplicht en kan via ons kantoor:
072-5414141 of bog@vlieg.nl

PROCEDURE
Gegadigden voor aankoop van het pand behoren hun bieding uiterlijk op woensdag 31 juli 2024 vóór 12:00 uur in te dienen bij de makelaar. Indieners krijgen uiterlijk op woensdag 14 augustus 2024 bericht - tenzij er sprake is van uitstel met twee weken - of het pand aan hen wordt gegund of dat er wordt gekozen voor een andere kandidaat, dan wel dat er niet door de verkoper gegund wordt.

ZEKERHEIDSTELLING
Bankgarantie of waarborgsom ter grootte van 10% van de koopprijs te voldoen binnen 14 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst.

AANVAARDING
Beoogde leveringsdatum: 1 oktober 2024

OVERIGE CONDITIES
Koopovereenkomst op basis van het standaardmodel zoals gehanteerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerend goed (NVM-BOG). Uiterlijk 5 (vijf) (werk)dagen na gunning dient de koopovereenkomst getekend te worden.
In de koopakte worden opgenomen de voorwaarden:
- verkoop in huidige staat "as is where is"
- geen eigen gebruik
- uitsluiting risico's, geen garanties

De verkoper behoudt zich het recht voor om niet te gunnen.

COURTAGE
VLIEG Bedrijfsmakelaars OG behartigt de belangen van de verkoper. Als koper bent u ons derhalve geen courtage verschuldigd.

INFORMATIE
Voor verdere informatie of voor het maken van een afspraak bent u altijd welkom bij:
VLIEG Bedrijfsmakelaars OG
Robijnstraat 7
1812 RB Alkmaar
072 541 41 41

Kenmerken

Overdracht

 • StatusBeschikbaar
 • VraagprijsPrijs op aanvraag

Bouwvorm

 • BouwvormBestaande bouw

Indeling

 • Soort ObjectWinkelruimte
 • Totale oppervlakte2.480 m2
 • Perceeloppervlakte790 m2
 • Oppervlakte winkelruimte2.480 m2

Overig

 • LocatieWinkelgebied stadscentrum
 • Aantal verdiepingen4
 • Onderhoud binnenGoed
 • Onderhoud buitenGoed

Hier staat jouw droompand

Plan een bezichtiging

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Het vestigingsnummer van het huidige object
Hidden
De url van object/woning
Hidden
De titel van object/woning
Hidden