Hypotheekvormen

Vergelijken, kiezen en gerust zijn

Hypotheek vóór 2013

Is jouw hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag de hypotheekrente, ongeacht de hypotheekvorm (onder voorwaarden) fiscaal worden afgetrokken. Wil je weten wat er gebeurt als je een hypotheek van vóór 2013 oversluit of als je gaat verhuizen? Onze financieel adviseurs kunnen je daar meer over vertellen.

Recht op hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2001 mag de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar fiscaal worden afgetrokken. Het aftrekpercentage is afhankelijk van de belastingschijf die voor je geldt. De termijn van 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van de hypotheek. Heb je vóór 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de termijn van 30 jaar begonnen op 1 januari 2001; die eindigt dus op 1 januari 2031. Dateert jouw hypotheek van na 2012? Dan moet de lening gedurende de looptijd worden afbetaald.

Lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd elke maand een vast aflossingsbedrag betaald. Daar boven wordt een rentebedrag betaald over het nog niet afgeloste deel. Elke maand wordt dit rentebedrag dus lager. Een lineaire hypotheek heeft in het begin hogere bruto en netto maandlasten dan een annuïteitenhypotheek. Ook bij een lineaire hypotheek is het belastingvoordeel elk jaar wat minder.

Maar omdat elke maand een lager rentebedrag wordt betaald, nemen de lasten wel af gedurende de looptijd. Maar iedere situatie is anders dus laat je informeren door onze financieel adviseurs.

Annuïteitenhypotheek?

Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat de netto maandlasten in het begin lager zijn dan bij een lineaire hypotheek (zie hierna). Gedurende de gehele looptijd betaalt u een vast je een vast bruto totaalbedrag. Met een deel van dit maandbedrag wordt de lening afgelost en het andere deel is rente.

In de beginjaren is het aflossingsdeel klein en het fiscaal aftrekbare rentedeel groot, vandaar de lage(re) netto maandlasten. Tijdens de looptijd ‘verschuift’ dit. Het aflossingsdeel wordt dan groter en het rentedeel kleiner.
Het nadeel van een annuïteitenhypotheek is dus dat de netto maandlasten toenemen naarmate de looptijd van de hypotheek verstrijkt. Maar wellicht past dit gezien jouw toekomstige inkomensontwikkeling wel het beste bij je.

Kan ik het kopen?

Ontdek het binnen één minuut - dan is het uit je hoofd.

Het begint met een goed gesprek bij de financieel adviseur van VLIEG

VLIEG scoort
gemiddeld een:

9.8

Wij gaan je uitstekend helpen!

Celeste Zwiers

Teamleidster Binnendienst Hypotheken

Wendy Terpstra

Commercieel Medewerkster

Carmen Wijte

Commercieel Medewerkster

Heleen van Dokkum

Commercieel Medewerkster

Desiree Visser

Commercieel Medewerkster

Omar Nederlof

Financieel Adviseur

Kamil Karaer

Financieel Adviseur

André Langenberg

Financieel Adviseur

Guido Schotten

Financieel Adviseur

Raymond Appels

Financieel Adviseur

Hans Zeegers

Financieel Adviseur

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!