Hypotheekvormen

Vergelijken, kiezen en gerust zijn

Als we het hebben over hypotheekvormen, dan bedoelen we de manier waarop u de hypotheek aflost. Er zijn allerlei verschillende vormen en elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Als u een nieuwe hypotheek afsluit dan geldt tegenwoordig ook een aflossingsverplichting. Voldoet u daar niet aan, dan mag de hypotheekrente niet fiscaal worden afgetrokken. Welke bij u past? Dat hangt van uw situatie en wensen af.

Hypotheek vóór 2013

Is uw hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag de hypotheekrente, ongeacht de hypotheekvorm (onder voorwaarden) fiscaal worden afgetrokken. Wilt u weten wat er gebeurt als u een hypotheek van vóór 2013 oversluit of als u gaat verhuizen? Onze Financieel Adviseurs kunnen u daar meer over vertellen. Sluit u een nieuwe hypotheek af en wilt u de rente aftrekken? Dan zijn er 2 keuzes: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Hoe lang recht op hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2001 mag de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar fiscaal worden afgetrokken. Het aftrekpercentage is afhankelijk van de belastingschijf die voor u geldt. De termijn van 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van de hypotheek. Heeft u vóór 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de termijn van 30 jaar begonnen op 1 januari 2001; die eindigt dus op 1 januari 2031. Dateert uw hypotheek van na 2012? Dan moet de lening gedurende de looptijd worden afbetaald.

De beste hypotheek voor u

Wilt u weten wat de beste hypotheek voor uw situatie is? Onze financieel adviseurs zijn dé specialist op het gebied van hypotheken in alle persoonlijke situaties en helpen u om de hypotheek te vinden die het beste bij u past, nu én in de toekomst.

Maandlasten berekenenActueel renteoverzicht