In 10 stappen naar de koop van je volgende huis

Alex Zörner RM RT

5 juli 2024
Housing,Society,House,Plane,Hd

Het kopen van een huis is een spannende, maar soms ook overweldigende ervaring. Of het nu je tweede, derde of vierde huis is, het proces kan behoorlijk complex zijn. VLIEG maakt het makkelijk. Met dit stappenplan helpen we je op weg om de overgang naar je nieuwe woning soepel en stressvrij te laten verlopen.

Stap 1. Beoordeel je financiële situatie
Het voordeel van VLIEG is dat we meerdere disciplines hebben: makelaardij, hypotheken en verzekeringen. Voordat je op huizenjacht gaat, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van je financiële situatie. Kijk naar je spaargeld, je huidige hypotheek (als je die hebt), heb je overwaarde, kun je de huidige hypotheekrente meenemen en zijn er schulden. Stel een budget op voor je nieuwe huis en houd rekening met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele renovatiekosten.

Stap 2. Hypotheekmogelijkheden verkennen
Het is verstandig vroegtijdig met onze hypotheekadviseur te praten. Zij kunnen je helpen een duidelijk beeld te krijgen van wat je kunt lenen en wat je nieuwe maandelijkse lasten zullen zijn. Door een voorlopige hypotheekofferte aan te vragen, weet je precies wat je financiële speelruimte is wanneer je een bod gaat uitbrengen. Maak hier gemakkelijke een vrijblijvende afspraak voor een VLIEG financieringscheck.

Stap 3. Verkoop van je huidige woning
Als je huidige woning eerst verkocht moet worden, is het slim een VLIEG makelaar in te schakelen die je kan helpen bij de verkoop. Met onze tien kantoren hebben we namelijk provinciale dekking gecombineerd met lokale kennis. Zorg ervoor dat je huis er aantrekkelijk uitziet voor potentiële kopers. Kleine investeringen zoals een nieuwe lik verf of het opknappen van de tuin kunnen een groot verschil maken. Plan bezichtigingen en wees flexibel met de beschikbaarheid om zoveel mogelijk geïnteresseerden aan te trekken. We helpen- en adviseren je graag, waardoor jij er minder stress van hebt.

Stap 4. Wensen en eisen op een rijtje zetten
Ga ondertussen ook aan de slag met het maken een lijst van je wensen en eisen voor je nieuwe huis. Denk hierbij aan de locatie, het type woning, het aantal kamers, de grootte van de tuin en de nabijheid van voorzieningen, zoals scholen en winkels. Deze lijst helpt je om gericht te zoeken en voorkomt dat je tijd verspilt aan huizen die niet aan je criteria voldoen.

Stap 5. Op huizenjacht
Nu begint het leuke deel: op zoek gaan naar je droomhuis! Het slimste is om een VLIEG aankoop makelaar in de arm te nemen die de lokale markt goed kent. Klik hier om gemakkelijk een afsprak te maken. We plannen de bezichtigingen en zijn niet bang om kritisch te zijn (sterker nog: dat is ons werk). We informeren je over de reële aarde, maar ook over de staat van onderhoud, de buurt en eventuele toekomstige bouwplannen in de omgeving. 

Stap 6. Onderzoek en biedstrategie
Heb je een huis gevonden dat je bevalt? Doe dan grondig onderzoek voordat je een bod uitbrengt. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare woningen in de buurt en bepaal je biedstrategie. Bespreek met je makelaar wat een reëel bod is en welke voorwaarden je wilt opnemen, zoals een financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring.

Stap 7. Onderhandelen en akkoord
Het onderhandelen over de prijs kan spannend zijn. Blijf kalm en houd je budget in gedachten. Ook hier kunnen onze VLIEG aankoopmakelaars veel voor je betekenen door professioneel en strategisch te onderhandelen. Zodra er een akkoord is bereikt, wordt de koopovereenkomst opgesteld.

Stap 8. Hypotheek aanvragen en definitieve goedkeuring
Met een getekende koopovereenkomst kunnen onze hypotheek adviseurs verder met je hypotheek.  Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten zo spoedig mogelijk aanlevert en houd rekening met de doorlooptijd van de bank.

Stap 9. Voorbereiding op de verhuizing
De overdracht is gepland en je bent klaar om te verhuizen. Begin tijdig met inpakken en regel een verhuisbedrijf of vraag vrienden en familie om te helpen. Vergeet niet om je adreswijziging door te geven aan alle relevante instanties en bedrijven. Uiteraard krijg je tijdig een uitgebreide checklist. VLIEG maakt het je namelijk graag makkelijk.

Stap 10. De sleuteloverdracht
Op de dag van de sleuteloverdracht maak je een laatste inspectieronde door het huis om te controleren of alles in orde is. Vervolgens teken je bij de notaris de officiële documenten en ontvang je de sleutels van jouw nieuwe huis. Daarna is het tijd om je nieuwe woning in te richten en te genieten van dit nieuwe hoofdstuk in je leven.

Het kopen van een nieuw huis kan een uitdagend proces zijn, maar met deze stappen en de juiste begeleiding ben je goed voorbereid. Je koopt in je leven misschien drie, vier, hooguit vijf woningen. Je VLIEG aankoopmakelaar doet dat ook…. ieder maand.

VLIEG maakt het makkelijk.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Aankoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Wat kan ik kopen?

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Stijgende prijzen woningmarkt

5 juli, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!