Wat moet je weten over de rentevaste periode?

Alex Zörner RM RT

17 mei 2024
Coins,On,Table

Wanneer jij bij VLIEG Hypotheken een hypotheek afsluit om de aankoop van jouw woning te financieren, dan betaal je naast de maandelijkse aflossing ook rente aan de hypotheekverstrekker. Hoeveel rente jij gaat betalen is afhankelijk van de rentestand van dat moment én de periode waarover jij deze rente wil laten vastzetten. Deze afgesproken periode wordt de ‘rentevaste periode’ genoemd en kan variëren van een maand tot 30 jaar. Lees alles wat je moet weten over de rentevaste periode.

Welke rentevaste periode kun je het beste kiezen?
Wat voor jou de verstandigste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bij een korte rentevaste periode betaal je vaak een lagere rente dan wanneer je voor een langere rentevaste periode kiest. Die langere looptijd geeft jou natuurlijk wél meer zekerheid over je maandelijkse lasten. De keuze voor een bepaalde rentevaste periode wordt bepaald op basis van de verwachte ontwikkeling van de hypotheekrente op de middellange en lange termijn. Daarnaast speelt uiteraard jouw beschikbare budget en jouw toekomstverwachtingen met betrekking tot gezinssamenstelling en/of inkomensontwikkeling een belangrijke rol. Wanneer de rente relatief laag staat op het moment dat jij een hypotheek wil afsluiten, dan kan het aantrekkelijk zijn om de rente voor een langere periode vast te zetten. Heeft de renteontwikkeling juist een dalende trend, dan is een kortere rentevaste periode aantrekkelijker. De rentevaste periode van 10 jaar wordt het meest gekozen. Laat je altijd goed voorlichten door jouw VLIEG hypotheekadviseur. 

Loopt je rentevaste periode af? Het perfecte moment om je hypotheek over te sluiten
Uiterlijk drie maanden voor het einde van de rentevaste periode zal jouw hypotheekverstrekker je hierover informeren. Je ontvangt dan een voorstel voor de verlening van je hypotheek met daarbij een nieuw rentevoorstel. Uiteraard kan je akkoord gaan met dit voorstel en je handtekening plaatsen, maar voordat je dit besluit neemt adviseren wij om eens naar alternatieven te kijken. Aan het einde van de rentevaste periode kun je namelijk boetevrij overstappen naar een andere geldverstrekker. Maak een vrijblijvende afspraak bij jouw hypotheekadviseur om te onderzoeken of er geldverstrekkers zijn die een gunstigere rente en voorwaarden aanbieden. Houd er wel rekening mee dat je bij het oversluiten van je hypotheek extra kosten moet maken voor taxatie, hypotheekadvies en een bezoek aan de notaris. Is de rentestand bij de nieuwe hypotheekverstrekker (veel) lager, dan zullen de extra kosten zeker opwegen tegen de rente die je bespaart. Bovendien zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Het onderzoeken waard dus!

Een rentevaste periode kun je vaak meeverhuizen
In de voorwaarden van een hypotheek kan staan dat je de vastgelegde hypotheekrente mee kunt verhuizen naar je volgende koopwoning. Dit is interessant als je huidige rente in de rentevaste periode lager is dan de marktrente op het moment van het kopen van een andere woning. Je hebt bijvoorbeeld begin 2022 de hypotheekrente voor 20 jaar vastgezet tegen een rente van 1,5%. Door de nu veel hogere rente is het voordelig om de huidige rente in dat geval mee te nemen als je een andere woning koopt.

De hypotheekrente variabel houden kan voordelig zijn
Het is gebruikelijk om de hypotheekrente voor een aantal jaren vast te zetten. Toch kan het voordelig zijn om te kiezen voor een variabele rente. Meestal is de variabele rente namelijk lager dan een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Daarnaast kun je met een variabele rente ook nog profiteren van dalingen van de marktrente. Als de hypotheekrentes sterk gaan stijgen na het afsluiten van je hypotheek, ben je juist onvoordelig uit met een variabele rente.

Laat je goed adviseren bij het afsluiten van een hypotheek en bij het kiezen van een rentevaste periode. Een foutieve keuze kan je namelijk onnodig geld kosten.

De hypotheek experts van VLIEG  zijn er om je te ontzorgen en om je goed en vakkundig te voorzien van advies. Klik op deze link om gemakkelijk een afspraak te maken.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Huis verkopen

Hypotheekadvies

Woning taxeren

Meer VLIEG nieuws

Eerste huis kopen
Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces

16 mei, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!