Alles wat je moet weten over het verhogen van je hypotheek

Alex Zörner RM RT

6 oktober 2023
Hand,Putting,Coin,In,House,Model,Of,Coin,For,Saving

Het verhogen van je hypotheek kan een slimme zet zijn om financiële doelen te bereiken, zoals het financieren van een renovatie, het aflossen van schulden of het investeren in nieuwe kansen. Voordat je echter besluit je hypotheek te verhogen, is het belangrijk de mogelijkheden, stappen en risico's zorgvuldig in kaart te brengen en te overwegen.

De mogelijkheden
Er zijn verschillende redenen waarom je jouw hypotheek wil verhogen en er zijn verschillende manieren om dit te doen.

1. Hypotheekherziening
Dit houdt in dat je jouw bestaande hypotheek vervangt door een nieuwe, grotere lening. Hierdoor kun je extra kapitaal vrijmaken.

2. Tweede hypotheek
Als je de huidige hypotheek niet wil aanpassen, kun je een tweede hypotheek overwegen. Deze wordt boven op je bestaande hypotheek geplaatst en geeft je extra financiële ruimte.

3. Overwaarde benutten
Als de waarde van je huis is gestegen sinds je de hypotheek hebt afgesloten, kun je overwegen de overwaarde te benutten door je hypotheek te verhogen.

De stappen
Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor meer financiële ruimte, vindt eerst een financiële evaluatie plaats. Daarnaast wordt gekeken naar de motieven waarom je de hypotheek zou willen verhogen. Je moet het a. kunnen betalen, maar de bank moet er b. ook vertrouwen in hebben dat het geld goed besteed wordt. Vervolgens krijg je een professioneel advies van de hypotheekadviseur. Daarmee krijg je inzicht in de voor jou beschikbare opties en wordt een strategie op maat ontwikkeld. Wanneer dat traject is afgerond, ga je in gesprek met potentiële geldverstrekkers. De aanbiedingen en voorwaarden die je vervolgens krijgt, leg je naast elkaar om te vergelijken. Als laatste verzamel je de vereiste financiële documenten en vul je de aanvraagformulieren in.

De risico's
Het hebben van extra financiële ruimte klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Er zitten echter wel risico’s aan vast. Het is ook niet voor niets dat er eerst een grondige financiële check volgt van de geldverstrekker voordat de extra hypotheek wordt toegekend. Je krijgt namelijk te maken met een verhoogde schuld, met als gevolg hogere maandelijkse lasten. Een ander risico is dat de waarde van je woning daalt, waardoor je in een situatie terecht kan komen waarin de hypotheeklast hoger is dan de waarde van je woning met alle gevolgen van dien. Een grotere financiële last betekent ook minder financiële flexibiliteit bij onverwachte toekomstige uitgaven.

Het verhogen van je hypotheek biedt zeker diverse mogelijkheden om je financiële doelen te verwezenlijken. Het is echter belangrijk om de beslissing goed te overwegen, professioneel advies in te winnen en de mogelijke risico's te begrijpen voordat je verder gaat. Door zorgvuldig te plannen en bewuste keuzes te maken, kun je de voordelen van het verhogen van je hypotheek maximaliseren en de risico's minimaliseren.

Heb je nog vragen? Klik hier. Onze maatwerk experts helpen je graag verder! 

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Huis verkopen

Aankoopmakelaar

Wat kan ik kopen?

Meer VLIEG nieuws

Mijn verzekeringen
Zijn jouw woonverzekeringen nog up-to-date?

6 oktober, 2023

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!