Hoe wordt de overwaarde belast na verkoop van je woning?

Alex Zörner RM RT

25 januari 2024
1555101939180

Na het verkopen van je woning met een overwaarde, komt er in één keer een groot bedrag vrij. Dit bedrag kun je gebruiken voor het kopen van de volgende woning, maar je kunt het ook uit laten keren. Hoe gaat de Belastingdienst om met de overwaarde in je woning?

Verkoop je jouw woning en koop je een andere woning? In dat geval wordt de overwaarde waarschijnlijk gebruikt voor het (deels) betalen van de volgende koopwoning. Als je na de verkoop gaat huren, krijg je de overwaarde gestort door de notaris waar de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden. In dat geval krijg je in één keer een groot bedrag gestort op je rekening. Voor de verschillende scenario’s leggen we uit hoe de Belastingdienst aankijkt tegen de overwaarde uit of in de woning.

De overwaarde in de woning blijft onbelast
Zolang je de eigen woning niet verkoopt, zit de overwaarde vast. Je woning heeft bijvoorbeeld een waarde van €400.000 en er zit nog een hypotheek op van €250.000. De €150.000 aan overwaarde blijft onbelast. Het maakt hierbij ook niet uit hoe groot de overwaarde is. Zelfs voor een eigen woning met een afbetaalde hypotheek betaal je geen belasting over de overwaarde.

De overwaarde komt vrij door verkoop en je koopt een ander huis
Als de overwaarde uit de woning wordt gebruikt voor de volgende koopwoning, betaal je ook geen belasting over de uitgekeerde overwaarde. Je stort het geld namelijk weer in de volgende eigen woning. Het wordt een ander verhaal als je de overwaarde gebruikt voor het kopen van een woning voor de verhuur. In dat geval valt de gekochte woning namelijk niet onder de definitie van een “eigen woning”. Na het gebruiken van de overwaarde voor het kopen van een beleggingswoning, telt de overwaarde mee als vermogen.

Houd je nog overwaarde over na koop van je volgende koopwoning? In dat geval moet je het meerdere optellen bij je spaarvermogen. Wat hiervan de gevolgen zijn, lees je hieronder.

Je krijgt de overwaarde uitgekeerd en gaat vervolgens wonen in een huurwoning
In dit geval krijg je de overwaarde gestort op je rekening. Het geld vormt een vermogen waar je vermogensrendementsheffing over verschuldigd kunt zijn. De overwaarde is vrij besteedbaar. Houd er wel rekening mee dat de uitgekeerde overwaarde invloed kan hebben op de hypotheekrenteaftrek als je toch weer een woning koopt. Jouw hypotheekadviseur kan toelichten wat de gevolgen zijn.

Hoeveel belasting betaal je aan vermogensrendementsheffing?
Je vermogen is vrijgesteld tot een bedrag van €57.000. Voor partners is de vrijstelling het dubbele bedrag. Over het meerdere betaal je belasting. De hoogte van de belastingheffing hangt af van de manier van beleggen van je vermogen. Over een bedrag van €150.000 aan spaargeld (inclusief uitbetaalde overwaarde), betaal je in 2024 ongeveer €344 aan belasting. Als het vermogen belegd is, geldt er een hogere heffing.

Wist je dat de afgelopen weken de hypotheekrente flink gedaald is? Bovendien heb je de mogelijkheid om extra te lenen bij de aanschaf van een energiezuinige woning.

Voor een specifiek advies dat past bij jouw persoonlijk financiële situatie:  aflossen, verduurzamen, oversluiten of toch gaan verhuizen: de financieel maatwerk specialisten van VLIEG hypotheken kunnen je goed en vakkundig voorzien van advies. Klik op deze link om gemakkelijk een afspraak te maken.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Huis verkopen

Aankoopmakelaar

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

Mijn hypotheek
Dit zijn de veranderingen op het gebied van hypotheken in 2024

19 januari, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!