Waarom een appartement kopen anders is dan het kopen van een rijtjeshuis

Alex Zörner RM RT

23 november 2023
Knipsel

Wanneer je de stap zet om vastgoed te kopen, zijn er een aantal belangrijke overwegingen die je moet maken. Een van de eerste en wellicht meest fundamentele keuzes is het type woning dat het beste bij jouw levensstijl, financiën en behoeften past. Ook is het goed om te weten dat het kopen van een appartement anders is dan het kopen van bijvoorbeeld een rijtjeshuis of een vrijstaande woning. In dit artikel wordt uitgelegd waar dat verschil precies in zit.

Appartementsrecht
Het eerste verschil zit hem in het feit dat je niet een afzonderlijke woning koopt, maar je koopt het recht om een deel van een groter gebouw of complex te gebruiken: het appartementsrecht. Met het kopen van een appartement word je, samen met andere appartementseigenaren, eigenaar van een stukje van het pand.

Onderhoud en verantwoordelijkheid
Een ander belangrijk verschil is de mate van verantwoordelijkheid voor onderhoud. Bij een vrijstaand huis ben je over het algemeen zelf verantwoordelijk voor zowel het interieur als het exterieur, inclusief de tuin. In een appartementencomplex is de verantwoordelijkheid meestal beperkt tot het interieur van je woning. Het exterieur, gemeenschappelijke ruimtes en landschapsarchitectuur worden doorgaans onderhouden door een beheermaatschappij of een Vereniging van Eigenaren (VvE). 

De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartement. Denk hierbij aan een lift, trappenhuis of opgang. Zodra je een appartement koopt, waar ook een VvE actief is, betaal je automatisch een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage aan de VvE.

Gemeenschapsgevoel
Een appartement biedt vaak een sterker gevoel van gemeenschap. Dit komt omdat je dichter bij je buren woont en gemeenschappelijke voorzieningen de mogelijkheid bieden mensen in de buurt te ontmoeten en relaties op te bouwen. Als je op zoek bent naar een socialere omgeving, kan een appartement de juiste keuze zijn. Het gemeenschapsgevoel kan ook een nadeel zijn. Koop je een appartement, dan deel je muren, vloeren en plafonds. Naast het positieve aspect van het gemeenschapsgevoel, ligt overlast op de loer.

Tot slot bieden appartementen vaak minder privacy. Dit komt omdat je in nauwe nabijheid van je buren woont en gedeelde gangen en liften kunt hebben. Daarentegen zijn appartementen vaak wel een aantrekkelijke optie voor mensen die een beperkter budget hebben, maar toch willen genieten van de voordelen van eigendom.

Het kopen van een appartement verschilt op een aantal manieren van het kopen van een vrijstaand huis of een rijtjeshuis. De juiste keuze hangt af van jouw financiële plaatje, individuele behoeften en voorkeuren.

Wat je ook kiest, laat een makelaar van VLIEG je daarbij helpen. Dan maak je altijd de juiste keuze.

Onderhandelen is ons dagelijks werk én onze expertise. Hierdoor kunnen we altijd een beter prijsniveau en/of betere voorwaarden realiseren dan dat een particulier dat zelf kan.

Ieder zijn vak. Makelen is ons vak.

Klik hier. Wij overtreffen ook graag jouw verwachting.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Taxaties

Wat kan ik kopen?

Huis kopen

Meer VLIEG nieuws

Mijn verzekeringen
Je huis verzekeren tegen grote gevaren

15 november, 2023

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!