Energiezuinigheid van een woning wordt nóg belangrijker

Alex Zörner RM RT

21 december 2023
Male,Worker,With,Solar,Batteries.,Man,In,A,Protective,Helmet.

Wonen in een energiezuinige woning kan zorgen voor een aanzienlijk lagere energierekening. Geldverstrekkers houden hier ook steeds vaker rekening mee bij het berekenen van de maximale hypotheek voor het kopen van een woning. Het verschil tussen een hypotheek voor een energiezuinige en een energieverslindende woning loopt in de tienduizenden euro’s. Mede door de piek in de energieprijzen in het najaar van 2022, letten kopers van woningen nu beter op het energielabel van woningen die in verkoop staan. Woningen met de slechtste energielabels (E, F en G) zijn hierdoor moeilijker verkoopbaar. Hier komt nog een schepje bovenop doordat je voor een woning met een goed energielabel meer hypotheek kunt krijgen dan voor een woning met een slecht energielabel.

Energiezuinige woningen hebben een streepje voor
Het kopen van een energiezuinige woning wordt steeds aantrekkelijker. Er zijn namelijk steeds meer banken en andere geldverstrekkers die het kopen van een energiezuinige woning belonen met een korting op de rente en door het uitlenen van een hoger bedrag aan hypotheek. Er zijn ook hypotheken die alleen af te sluiten zijn voor woningen met het energielabel A of beter. Het kopen van een woning met een slecht energielabel blijft nog mogelijk, maar zonder recht op korting en met een lagere maximale hypotheek.

Presenteer een verbeterplan
Er zijn zelfs al geldverstrekkers die zich richten op hypotheken voor huizen met het energielabel C of beter. Vanaf het energielabel D kun je ook een hypotheek krijgen, maar dan moet je een verbeterplan aanleveren. Hieruit moet blijken hoe je het energielabel van de woning gaat verbeteren naar minimaal label C.

Energiezuinigheid wordt steeds belangrijker
We moeten minder energie verbruiken ten behoeve van ons klimaat. Ook financieel is het belangrijk om het energieverbruik zoveel mogelijk te verminderen. Naar verwachting zullen de kosten van gas en stroom de komende jaren stijgen, waardoor het ook de maandelijkse budgetten van huishoudens gaat treffen. Het beleid van de overheid is erop gericht om woningen verder te verduurzamen. Een effectieve manier om huishoudens aan te zetten tot verduurzamen is het verhogen van de belastingen op gas en stroom. Per januari 2024 stijgt de energiebelasting op gas.

Het energielabel kan de verkoopprijs beïnvloeden
De stijgende energiekosten en het moeilijker kunnen financieren van minder energiezuinige woningen, kunnen zorgen voor een tweedeling op de woningmarkt. Woningen met een goed energielabel maken een betere waardeontwikkeling door dan huizen met een slecht energielabel. Bij een daling van de prijzen kunnen vooral de huizen met het energielabel E, F en G hard zakken. Of deze huizen staan langer in de verkoop, doordat er een verminderde vraag is naar deze huizen. De makelaars van VLIEG maken graag tijd voor je vrij om je hierover vrijblijvend advies te geven. Klik op deze link om gemakkelijk een afspraak te maken.

Verduurzamen is in meerdere opzichten verstandig
Er zijn meerdere goede redenen om te investeren in de verduurzaming van je eigen woning. Door een dergelijke investering verlaag je de energierekening en het is ook nog eens goed voor de waardeontwikkeling van je woning. Vergeet niet om voorafgaand aan de investering te controleren of je in aanmerking komt voor subsidie. Er zijn diverse aantrekkelijke subsidies en leningen beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Check de Energiesubsidiewijzer voor het complete overzicht van subsidies en leningen.

Of je wil gaan verduurzamen, oversluiten of gaan verhuizen: de financieel maatwerk specialisten van VLIEG hypotheken kunnen je goed en vakkundig voorzien van advies. Klik op deze link om gemakkelijk een afspraak te maken.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Huis verkopen

Aankoopmakelaar

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

Mijn verzekeringen
Jouw bedrijfspand is ‘vast-goed’ verzekerd toch?

21 december, 2023

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!