Huis kopen met de ‘as is-where is’ clausule

Alex Zörner RM RT

2 februari 2024
Real,Estate,Agent,Or,Sales,Manager,Has,Offered,Home,Sales

In je zoektocht naar een woning kun je stuiten op de term ‘as is-where is’ clausule. De term roept vragen op die wij graag voor je beantwoorden. Potentiële kopers van een woning moeten namelijk goed opletten bij het lezen van deze clausule in de verkooptekst. Voordat je een woning koopt, moet je goed onderzoek doen naar wat je koopt. Van de koper wordt namelijk verwacht dat eerst goed wordt gekeken naar bijvoorbeeld de bouwkundige staat van hetgeen gekocht gaat worden. Met een bouwkundige keuring voordat de koop definitief is, kun je aan je onderzoeksplicht voldoen. Met de uitkomsten uit de bouwkundige keuring kun je besluiten om de woning wel of niet te kopen. De uitkomst uit de bouwkundige keuring kan ook een aanleiding zijn om weer het gesprek aan te gaan met de verkopers. Mogelijk heb je teveel geboden.

Wat betekent de ‘as is-where is’ clausule?
Het is een clausule die in het koopcontract komt ter bescherming van de verkopers. De clausule geeft bij de kopers aan dat ze het huis kopen in de staat zoals het nu is. Met andere woorden: de verkoper is na de koop niet verantwoordelijk voor eventuele mankementen die na de overdracht pas blijken voor de kopers. Deze clausule kom je vaak tegen bij oudere woningen die nog gerenoveerd moeten worden. De woning kan mankementen hebben door ouderdom of door achterstallig onderhoud, die nu niet zichtbaar zijn. Bij het wegbreken van voorzetwanden blijkt bijvoorbeeld dat de muren in een slechte bouwkundige staat zijn.

Verkopers moeten bestaande gebreken nog steeds melden
De clausule pleit de verkopers niet vrij van de mededelingsplicht. Als de verkopers op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de slechte staat van het dak, dan moeten de verkopers dat melden. Ook met de ‘as is-where is’ clausule zijn de verkopers nog steeds aansprakelijk te stellen voor financiële schade door het niet voldoen aan de mededelingsplicht.

De clausule moet jou als koper zeer alert maken
Heb je interesse in een huis met deze clausule? Zorg dat je goed uitzoekt wat je koopt. De verkopers kiezen namelijk bewust voor de ‘as is-where is’ clausule. Laat goed uitzoeken wat de staat is van de woning voordat je de koop definitief maakt. Een bouwkundige keuring is hier een onderdeel van. Een bouwkundige geeft je namelijk maar een indruk van de kosten die je kunt verwachten. Er worden bijvoorbeeld geen dakplaten losgemaakt om te zien hoe het zit met de kwaliteit van het dak. Door na de bouwkundige keuring ook nog een bezichtiging in te plannen met je aannemer, kun je extra inzicht krijgen. De aannemer kan zich namelijk een beeld vormen van de kosten die je moet verwachten door de verbouwing. Is het verplaatsen van de keuken naar een andere plek ook echt mogelijk tegen lage kosten? Ook de aannemer kan niet alle gebreken uitsluiten, maar twee partijen met bouwkundige inzichten zien meer dan één.

Ieder zijn vak. Makelen is ons vak.
Laat je daarom bijstaan door een aankoop makelaar van VLIEG. Een particulier koopt misschien drie, hooguit vijf woningen aan in zijn/haar leven. Onze makelaars doen een veelvoud van die aantallen.....per week. Al bijna 50 jaar lang. Daarnaast zien wij transactieprijzen voorbij komen in plaats van vraagprijzen. Hierdoor weten we precies wat jouw droomhuis waard is. Onderhandelen is ons dagelijks werk én onze expertise. Hierdoor kunnen we altijd een beter prijsniveau en/of betere voorwaarden realiseren dan dat een particulier dat zelf kan.

We ontzorgen je bij de aankoop en letten op zaken waar je zelf niet aan denkt: bijvoorbeeld de oplevertermijn in combinatie met de offerteduur van de gunstigste hypotheekrente, de verschillende ontbindende voorwaarden (financiering, bouwkundige keuring, definitieve verkoop eigen woning), vormerkung in het kadaster, de roerende zaken die achterblijven- of juist meegaan én we onderzoeken de publiek- en privaatrechtelijke aspecten, de vragenlijsten, de bouwkundige staat van onderhoud, eventuele aanwezigheid van asbest en/of een olietank, erfdienstbaarheden, kettingbedingen, de liquide positie van een V.V.E., eventueel te verwachten verhogingen in servicekosten  etc. etc. etc.

Dit alles met full-service kwaliteit dienstverlening, dus optimale ontzorging. Duizenden tevreden klanten gingen je voor, check hier onze reviews.

VLIEG maakt het makkelijk!
Heb je zelf een koopwoning en ben je benieuwd naar de verkoopmogelijkheden? Wij komen in ruil voor een uurtje van je tijd (én een kopje koffie) gráág bij je langs voor een vrijblijvende waarde indicatie en een concurrerende offerte. Kost je niets en levert je waardevolle informatie op.

VLIEG maakt het makkelijk. Mogen we ook jouw verwachtingen overtreffen?

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Aankoopmakelaar

Wat kan ik kopen?

Huis verkopen

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Heeft de WOZ-waarde van een woning invloed op de taxatiewaarde?

1 februari, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!