Heeft de WOZ-waarde van een woning invloed op de taxatiewaarde?

Alex Zörner RM RT

1 februari 2024
Businessman,Working,On,Desk,Office,With,Using,A,Calculator,To

VLIEG Advies Groep beantwoordt de vraag van de maand

Heeft de WOZ-waarde van een woning invloed op de taxatiewaarde?
VLIEG Advies Groep: "Nee, de WOZ-waarde heeft geen directe invloed op de taxatiewaarde van een woning. De WOZ-waarde kan natuurlijk wel een beeld geven van de huidige marktwaarde van een woning, maar is verder niet doorslaggevend voor de taxatiewaarde. Dat komt onder andere doordat de WOZ-waarde en de taxatiewaarde op een andere manier worden berekend. Voor het berekenen van de WOZ-waarde wordt gebruikgemaakt van een bepaald model. Bij een taxatie komt er daadwerkelijk een taxateur langs om de woning van A tot Z te bekijken en aan alle aspecten van de woning een bepaalde waarde te verbinden. Deze waarden worden vastgelegd in het taxatierapport en leiden tot de uiteindelijke taxatiewaarde.

Wij zien geregeld voorbeelden waarbij de WOZ-waarde hoger ligt dan de marktwaarde of de koopprijs, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar het juist weer andersom is. De WOZ-waarde zegt dus vrij weinig over de uiteindelijke taxatiewaarde van een woning."

WOZ-waarde woning inzien
Ieder jaar ontvang je automatisch een document met daarin de huidige WOZ-waarde van jouw woning. Mocht je dit document kwijt zijn, of niet hebben ontvangen, dan kun je terecht bij het online WOZ-waardeloket. Hier kun je zowel de WOZ-waarde van jouw eigen woning als die van andere woningen in Nederland bekijken.

Kun jij besparen op je WOZ? Ontdek het binnen één minuut!
Er is een grote kans dat jij net als ruim 1 miljoen andere Nederlandse huishoudens teveel belasting betaalt. De oorzaak? Een te hoge WOZ-waarde. Met de gratis Eerlijke WOZ-waarde check zie je direct of je kunt besparen én hoeveel.

Of vraag hier een gratis waardebepaling aan door één van onze makelaars.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Huis verkopen

Aankoopmakelaar

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Heeft de WOZ-waarde van een woning invloed op de taxatiewaarde?

1 februari, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!