Je huis verkopen… het kan makkelijk zijn!

Je huis verkopen… het kan makkelijk zijn!

31 maart 2022
Stephan_te_koop_bord3

Je wilt je huis verkopen. Goeie timing! Er zijn momenteel namelijk meer kopers dan verkopers. Zelf doen dan maar? Klinkt verleidelijk, het spaart een makelaar uit en jij weet natuurlijk heel goed waar je dat welverdiende geld eigenlijk liever aan uitgeeft... Maar het levert wel een hoop gedoe op. En een hoop stress. Geen verkooppraatje, maar bij VLIEG maken we het bijna dagelijks mee: aspirant-verkopers die achteraf de verkoop liever aan ons hadden overgelaten of beslissen dat alsnog te doen. Conclusie – ja, al in de intro - een makelaar inschakelen loont. Zolang je de juiste stappen in de juiste volgorde zet 😊

Kies een lokale NVM-makelaar

Ga voor de professional die de lokale woningmarkt door en door kent; de wijk, de sociale factoren, dat scheelt nogal. Een NVM-makelaar heeft bovendien extra bonuspunten: het zijn allemaal goed opgeleide en ervaren specialisten die niet zomaar even komen profiteren van een gunstige markt. Dit is waar ze het beste in zijn, al een tijdje!

Ook is een makelaarskantoor met meerdere vestigingen handig (ahum, VLIEG!). Waarom? Omdat de kopers niet per se uit dezelfde regio hoeven te komen. Zeker niet in deze markt! De huizenprijzen zijn in Amsterdam zo hoog dat gezinnen steeds vaker geïnteresseerd zijn in betaalbare woningen buiten de stad. Met onze tien kantoren in Noord-Holland en Flevoland kunnen wij snel en gemakkelijk veel kandidaten mobiliseren. Dat meganetwerk komt de verkoopsnelheid én de verkoopprijs ten goede. Gevalletje all for one dus.

Makelaar(s) op het oog? Tijd voor een realistische waardebepaling. Te laag kan betekenen dat je eindeloos veel kijkers over de vloer krijgt. Te hoog? Dan kan je huis zomaar langer te koop staan dan je zou willen. Wat wil je zelf, wat wordt de verkoopstrategie? Ons advies: nodig meerdere makelaars – waaronder eentje van VLIEG 😉 - uit voor een kennismakingsgesprek en dus waardebepaling, Inverkoopname noemen wij dat. Zo voel je snel genoeg aan met wie je de beste klik hebt en wie jij vertrouwt om mee aan de slag te gaan voor jouw toekomst.

Eerst het huis aan kant

Zorgen voor een optimale uitstraling, dat is altijd het beste voor het meest succesvolle verkoopresultaat. De gouden regel: bekijk je huis zoals je het zelf als koper zou bekijken. Hoe zit het met de verf? Zit ergens een schroefje los, is het netjes? Is het te vol: overweeg een tijdelijke opslagplek. Een goede, strakke presentatie doet wonderen. Jij wil toch ook niet over slingerend speelgoed heen stappen of de kriebels krijgen van een spinnenweb als je zelf de kijker bent?

Die presentatie is niet alleen straks tijdens de bezichtigingen belangrijk. Je huis moet eerst ‘in de markt worden gezet. Wat wij doen is zorgen voor het complete plaatje: professionele fotografie en tekst en plaatsing op alle noodzakelijke plekken; op Funda en sociale media maar ook naar collega-makelaars. Wie weet toveren we nog een lokale marketinguiting uit de hoge hoed. VLIEG hanteert voor dit ‘marketing’-gedeelte altijd een vast tarief, wel zo makkelijk.

Welkom. Kom binnen. Hallo

Het effect zal niet lang op zich laten wachten, zeker als de prijs goed is: er komen kijkers! Maar wat betekent dat? Kan je dan wel thuisblijven, moet je jezelf onzichtbaar maken, of moet je een maand lang bij je schoonmoeder intrekken? Oei! Geen zorgen, de makelaar plant zonder al te veel onrust de bezichtigingen in. Bijvoorbeeld met dagdelen, waarin meerdere kijkers in totaal worden rondgeleid (als zij elkaar tegenkomen op de gang vinden wij dat helemaal niet erg...).

Genoeg serieuze kandidaten? Dan geven we aan wanneer de biedingen binnen moeten zijn. Wij gaan altijd uit van het beste voorstel. Dat hoeft niet altijd het hoogste bod te zijn, de zekerheid van financiering of andere voorwaarden kunnen een flinke rol spelen. De uiteindelijke beslissing ligt altijd bij de opdrachtgever. Aandachtspuntje: bespreek dit met jouw makelaar, hij of zij ziet dit wellicht net even anders dan jij zelf. Fijn toch?

Verkocht. Maar wacht even met die champagne

Natuurlijk kan het daarna allemaal snel gaan. Wij bellen de bieder, die – na al een vooronderzoek te hebben gedaan - zorgt voor de juiste persoonlijke en financiële zekerheid, misschien nog een bouwkundige keuring en alsjeblieft: hier zijn de sleutels. Inpakken maar! Alleen: het kan ook misgaan. Onverwacht komt de hypotheek niet rond of er zijn toch nog vragen. Dat kan stress opleveren. Maar, ook dat lossen wij op. Daar betaal je ons voor. En die mooie blauwe fles bubbels, die krijg je van ons zodra het moment daar is 😉

Oh ja. De kosten. Wat kost een makelaar?

Niet onbelangrijk, de kosten voor AL die taken en zorgen die wij uit handen nemen. Bij VLIEG zeggen wij zeggen dan: wat leveren wij op? Goed onderhandelen, weten waar je over praat, een vlekkeloze presentatie, dat scheelt al gauw vele duizenden euro’s. Maar even concreet: een makelaar betaal je courtage, dat is doorgaans een deel van koopsom (veelal tussen 1 en 2%). Dit kan echter per makelaar verschillen dus maak hier een duidelijke afspraak over. Daarnaast zijn er aanvullende kosten, zoals het marketing-pakket. Daarbij gaat het meestal om één vast bedrag. En tussen ons… ervaring leert dat de meeste verkopers financieel méér uit een deal halen mét makelaar, dan dat ze het zonder hadden gedaan. Is het dan een kostenpost of – hoe zeggen we dat mooi – een goede investering?

“Een makelaar inschakelen loont. Zolang je de juiste stappen in de juiste volgorde zet”

En nu we toch strooien met tips en adviezen; als je een woning verkoopt, wil je zeer waarschijnlijk zelf ook een woning aankopen. Maak van jouw (VLIEG) verkoopmakelaar ook jouw (VLIEG) aankoopmakelaar. Dat mag! Daarnaast kijken onze hypotheekadviseurs graag mee naar de meest optimale financiële situatie. Zo sla je toch drie VLIEG-en in één klap? 😉

Een huis verkopen, het lijkt makkelijk. Maar er komt enorm veel bij kijken. En laten we wel wezen, de reden is niet altijd even leuk; soms is er sprake van een echtscheiding of een overlijden. In alle gevallen is het zaak om te zorgen voor een vlekkeloze verkoop en een zo goed mogelijk resultaat. Dat maakt een goede makelaar altijd meer dan welkom. Enne, bij VLIEG maken we het makkelijk hoor.

Hopelijk hebben we je de moed niet ontnomen, je huis verkopen kan een ontzettend bijzonder en leuk traject zijn! Toch nieuwsgierig naar wat de VLIEG verkoopmakelaar tijdens een Inverkoopname te vertellen heeft? Onze specialisten staan voor je klaar!

Deel dit bericht
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland

Huis verkopen

VLIEG vestigingen

Huis aankopen

Meer VLIEG nieuws

Mijn hypotheek
Wat moet je weten over de rentevaste periode?

17 mei, 2024

Eerste huis kopen
Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces

16 mei, 2024

Mijn hypotheek
Oversluiten loont niet! Of toch wel?

15 mei, 2024

De woningmarkt
Opgeruimd staat netjes met het KonMari-principe

14 mei, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!