Het mysterie ontmaskerd: moet je nu wel- of geen kosten maken?

Alex Zörner RM RT

4 juli 2024
One,And,Two,Hundred,Euro,Banknotes,(close-up,Shot)

De verschillen tussen een vrijblijvende waarde-indicatie voor verkoop en een taxatie.

Wat is een vrijblijvende waarde-indicatie?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je voor de verkoop van je woning (in veruit de meeste gevallen) geen taxatie nodig maar een vrijblijvende waarde-indicatie. Een vrijblijvende waarde-indicatie voor verkoop is een schatting van de verkoopwaarde van je woning en tevens óók een advies over de vraagprijs. Deze indicatie wordt gebruikt om je - kosteloos - toch een goede indicatie te geven wat je woning op de huidige markt zou kunnen opbrengen. Daarnaast gebruiken we dit gesprek om je wensen bij verkoop en/of aankoop te inventariseren en vertellen we wat we voor je kunnen betekenen bij de verkoop van je woning. Dat houdt in dat we naast de verwachte transactieprijs ook een advies geven over de vraagprijs en de te volgen verkoopstrategie, om zo de hoogste opbrengst gecombineerd met de beste voorwaarden voor je te kunnen realiseren. Na afloop van dit gesprek krijg je gratis een uitgebreide samenvatting in de vorm van een VLIEG Persoonlijk Verkoopplan, waarbij we natuurlijk ook de kosten bij eventuele verkoop én de voordelen van onze interessante combinatie kortingen (aankoop / verkoop / hypotheek / verzekeringen) aan je uitleggen.

Kenmerken van een vrijblijvende waarde-indicatie voor verkoop:

 • Schatting: Een waarde-indicatie is minder gedetailleerd dan een taxatie en kan (vaak snel) worden verstrekt op basis van een bezoek aan je woning en een vergelijking met recente verkopen in de buurt.
 • Informeel: Dit is geen officieel document en kan niet worden gebruikt voor formele doeleinden zoals hypotheekaanvragen.
 • Gratis: We komen in ruil voor een uur van je tijd (en een lekker kopje koffie of thee) graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek. Als je geen gebruik maakt van de diensten van VLIEG hebt je ook geen kosten maar het levert je altijd bruikbare informatie op. Laat ons ook jouw verwachtingen overtreffen en maak hier gemakkelijk een afspraak.

De tegenhanger van een Vrijblijvende Waarde Indicatie voor verkoop is een Taxatie.

Wat is een taxatie?
Een taxatie is een officieel en zeer uitgebreid waardebepalingsrapport van je woning, uitgevoerd door een erkende en geregistreerde taxateur van VLIEG. Dit taxatierapport is niet kosteloos en wordt vaak gebruikt voor formele doeleinden, zoals:

 1. Hypotheekaanvragen: Banken en hypotheekverstrekkers eisen een taxatierapport om de waarde van je woning vast te stellen voordat ze een lening verstrekken. De VLIEG hypotheekadviseurs kunnen dit natuurlijk eenvoudig voor je regelen.
 2. Verzekeringen: Om de juiste verzekeringswaarde van je woning vast te stellen. Onze VLIEG verzekeringsadviseurs vertellen je er graag meer over.
 3. Erfenissen en echtscheidingen: Voor de verdeling van eigendommen en het vaststellen van de taxatie waarde voor fiscale doeleinden.
 4. Fiscale doeleinden: Voor belastingaangiftes of bezwaar tegen de WOZ-waarde.

Kenmerken van een taxatie:

 • Uitgebreid en gedetailleerd: Een taxatie is een diepgaand onderzoek waarbij de taxateur de staat van je woning, de ligging, de marktomstandigheden en vergelijkbare woningen in de buurt analyseert.
 • Officieel document: Het taxatierapport is een juridisch bindend document dat voldoet aan zeer strenge regelgeving en Europese richtlijnen.
 • Kosten: Een taxatie is een betaalde dienst vanwege de gedetailleerde analyse, het officiële karakter en de juridische gevolgen van het rapport.
 • Vraag hier gemakkelijk een taxatie aan

Belangrijke verschillen

Doel en gebruik:

 • Een taxatie wordt gebruikt voor formele en juridische doeleinden en is vereist door banken en overheidsinstanties.
 • Een vrijblijvende waarde-indicatie wordt gebruikt voor informatieve doeleinden en je bij het beslissen of je je woning wil verkopen.

Nauwkeurigheid en detailniveau:

 • Een taxatie is gedetailleerd en houdt rekening met tal van factoren, waaronder bouwkundige staat, marktomstandigheden en vergelijkbare verkochte objecten.
 • Een vrijblijvende waarde-indicatie biedt een globale inschatting en is minder diepgaand.

Kosten:

 • Een taxatie brengt kosten met zich mee vanwege de complexiteit en het officiële karakter van het rapport.
 • Een vrijblijvende waarde-indicatie is gratis.

Regelgeving en erkenning:

 • Een taxatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur (RT) en voldoet aan strikte regelgeving.
 • Een vrijblijvende waarde-indicatie kan door een geregistreerde VLIEG NVM makelaar K-RMT of RM worden uitgevoerd.

Laat ons ook jouw verwachtingen overtreffen. VLIEG maakt het makkelijk.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Gratis waardebepaling

Aankoopmakelaar

Wat kan ik kopen?

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Woning in de zomer in de verkoop of wachten?

4 juli, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!