Opgeruimd staat netjes met het KonMari-principe

Alex Zörner RM RT

14 mei 2024
Close,Up,Of,The,Head,Of,A,Modern,Vacuum,Cleaner

Het is wetenschappelijk bewezen dat een opgeruimd huis sneller verkoopt maar ook zeker meer oplevert.

In een wereld waarin we steeds meer spullen verzamelen, is er één methode die uitblinkt als het gaat om het organiseren en opruimen van al deze spullen: de KonMari-methode. Bedacht door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, heeft deze aanpak wereldwijd aandacht gekregen van mensen die streven naar een meer gestroomlijnd en georganiseerd leven. Maar wat houdt het KonMari-principe eigenlijk in en waarom werkt het zo goed?

Wat is de KonMari-methode?
De KonMari-methode is een revolutionaire benadering van opruimen die draait om het idee van spark joy, oftewel vreugde opwekken. In plaats van lukraak spullen weg te gooien, moedigt Marie Kondo mensen aan om elk item dat ze bezitten vast te houden en zich af te vragen: “Brengt dit mij vreugde?” Als het antwoord nee is, is het tijd om afscheid te nemen van dat item. Door te focussen op de dingen die ons gelukkig maken, wordt opruimen niet alleen een taak, maar een kans om ons leven te verrijken.

Hoe pas je de methode toe?
De KonMari-methode begint met het opruimen van je bezittingen per categorie, niet per kamer. Kondo stelt voor om te beginnen met kleding, vervolgens boeken, papieren, komono (Japans voor kleine dingen) en ten slotte sentimentele items. Door deze categorieën te volgen, vermijd je het gevoel van overweldiging dat vaak gepaard gaat met grootschalig opruimen. Als je eenmaal een categorie aanpakt, is het tijd om elk item vast te houden en jezelf af te vragen of het je vreugde brengt. Als dat niet het geval is, bedank je het item voor zijn dienst en laat je het los. Het behouden van alleen de dingen die je echt gelukkig maken, helpt bij het creëren van een ruimte die positieve energie uitstraalt.

Waarom werkt het zo goed?
Het succes van de KonMari-methode ligt in zijn eenvoud en focus op emotionele betrokkenheid. In plaats van te worden geleid door het idee van minimalisme of het wegwerken van overtollige spullen, richt deze methode zich op het onderhouden van een omgeving die ons vreugde brengt. Door ons bewust te worden van de emotionele impact van onze bezittingen, ontwikkelen we een dieper begrip van wat echt belangrijk voor ons is. Bovendien zorgt het systematische karakter van de KonMari-methode ervoor dat we elke hoek van ons huis grondig doorlopen, waardoor we een blijvende verandering teweegbrengen in hoe we onze ruimtes ervaren en gebruiken.

De KonMari-methode in de praktijk
Stel je voor dat je thuiskomt in een huis dat is gevuld met alleen maar dingen waar je blij van wordt. Geen rommelige laden, geen overvolle kasten, alleen items die je een gevoel van vreugde en sereniteit brengen. Dat is het doel van de KonMari-methode. Door je te concentreren op de dingen die echt belangrijk voor je zijn en de rest los te laten, creëer je een omgeving die je ondersteunt en inspireert in plaats van overweldigt.

Het KonMari-principe gaat over meer dan alleen maar opruimen. Het gaat over het creëren van een levensstijl die gebaseerd is op vreugde en bewustzijn. Door deze methode toe te passen, toveren we onze ruimtes om tot oases van rust en inspiratie, waar we ons omringen met de dingen die ons het meest dierbaar zijn. Dus waar wacht je nog op? Pak die rommel aan en laat vreugde in je leven binnenstromen!

Het goede nieuws is dat de makelaars van VLIEG je goed en vakkundig kunnen adviseren wat- naast opruimen - nog meer concreet geld kan opleveren. Maak via deze link gemakkelijk en vrijblijvend een afspraak.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Wat kan ik kopen?

Aankoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
VLIEG werkt aan een betere toekomst

5 april, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!