Zonnepanelen in 2025: nog steeds een verstandige investering?

Alex Zörner RM RT

8 november 2024
Two,Men,Installing,New,Solar,Panels,On,The,Roof,Of

Een paar jaar geleden was het laten plaatsen van zonnepanelen bijna vanzelfsprekend. Met de aantrekkelijke salderingsregeling en hoge terugleveringsvergoedingen was het rendement voor veel huiseigenaren duidelijk. Maar in 2024 is de situatie veranderd en zien we minder zonnepanelen op de Nederlandse daken verschijnen. De vraag is dan ook: zijn zonnepanelen in 2025 nog steeds de moeite waard?

Wat is er veranderd?
Er zijn enkele ontwikkelingen die zonnepanelen financieel minder aantrekkelijk maken:

  1. Afbouw van de salderingsregeling: De salderingsregeling, die het mogelijk maakt om zelf opgewekte stroom volledig te verrekenen met het eigen verbruik, wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd. Zonder deze regeling wordt het lastiger om financieel voordeel te halen uit teruggeleverde stroom.
  2. Terugleverkosten en lagere vergoedingen: Energiebedrijven rekenen steeds vaker kosten voor het terugleveren aan het net en de vergoeding per teruggeleverde kilowattuur (kWh) ligt meestal lager dan het tarief dat je zelf betaalt. Dit verlaagt de winstgevendheid.

Waarom zonnepanelen nog steeds interessant zijn
Toch zijn er ook ontwikkelingen die zonnepanelen juist aantrekkelijk houden. De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren gedaald, wat betekent dat de investering nu vaak lager ligt dan enkele jaren geleden. Dit verlaagt de drempel voor nieuwe kopers en maakt het nog steeds mogelijk om de aanschaf relatief snel terug te verdienen.

Wat betekent dit voor de terugverdientijd?
Er zijn verschillende schattingen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Zonneplan.nl berekent een terugverdientijd van 5 tot 8 jaar, de Consumentenbond gaat uit van ruim 5 jaar en grote energiemaatschappijen als Essent en Vattenfall geven een schatting van 5 tot 7 jaar. Ondanks de afbouw van de salderingsregeling profiteer je voorlopig dus nog steeds van deze regeling, wat de terugverdientijd korter maakt dan zonder deze regeling.

Zelf gebruiken en opslaan: de toekomst
Als de salderingsregeling verdwijnt, wordt het slimmer om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser laten draaien op zonnige momenten, kan in de toekomst een positief verschil maken. Daarnaast biedt energieopslag een mogelijkheid om energie die je overdag opwekt, later te gebruiken. Thuisbatterijen en elektrische auto's kunnen hiervoor dienen, maar deze technologieën zijn op dit moment nog prijzig en hebben een beperkte opslagcapaciteit.

Overweeg je zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, maar de keuzes zijn complexer geworden. VLIEG maakt het juist makkelijk. Onze VLIEG Hypotheekadviseurs maken gráág tijd voor je vrij om je van een persoonlijk advies te voorzien. Doordat wij zaken doen met méér dan 50 geldverstrekkers, kunnen wij altijd de beste rentes en voorwaarden aanbieden. Dát maakt het verschil tussen een 'hypotheek' en een 'hele goede hypotheek'. Laat VLIEG ook jouw verwachting overtreffen.

Deel dit bericht
Alex Zörner RM RT

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Aankoopmakelaar

Huis verkopen

Wat kan ik kopen?

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Hoe werkt het biedlogboek?

8 november, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!