Hoe werkt het biedlogboek?

Alex Zörner RM RT

8 november 2024
Close-up,Of,A,Judge's,Hammer,Small,Wooden,Toy,House,On

Het gebruik van het digitale biedlogboek bij verkoop van woningen is verplicht voor leden van de NVM. Dat betekent dat als je biedt op een huis, je inzicht kunt krijgen in de biedingen. Daardoor is het koopproces bij een NVM-makelaar transparant voor iedereen. Alle biedingen van kandidaat-kopers worden automatisch vastgelegd in een geanonimiseerd Biedlogboek.

Het biedlogboek bevat alle biedingen (met roerende zaken) met tijdstip van ontvangst, eventuele voorbehouden en of er een persoonlijke boodschap door de kandidaat-koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en/of persoonlijke boodschap wordt niet in het biedlogboek opgenomen.

  • Wat is een biedlogboek?

Het biedlogboek maakt alle biedingen op een woning inzichtelijk voor de verkoper en kandidaat-kopers, waardoor het proces transparanter wordt. 

  • Waarom is het biedlogboek ingevoerd?

In de overspannen woningmarkt van de afgelopen jaren is in de samenleving het vertrouwen in de integriteit van het koopproces afgenomen. Het vertrouwen kan worden hersteld door het bieden van meer transparantie en duidelijke regels. Het biedlogboek maakt onderdeel uit van het Verbeterplan "Vertrouwen in het koopproces". Het Verbeterplan is door de brancheorganisaties en het ministerie van BZK ondertekend op 16 februari 2022. 

  • Per wanneer is het biedlogboek verplicht?

Per 1 januari 2023 is het gebruik van het biedlogboek verplicht en heeft de kandidaat-koper inzage, wanneer de verkoop via een NVM-, VBO- of Vastgoedpro-makelaar plaatsvindt.

  • Op welke transacties is het biedlogboek van toepassing?

Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van woningen/appartementen (bestaande bouw).

Het biedlogboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon-/bedrijfspanden en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming. Bij twijfel of het Biedlogboek van toepassing is advies om te werken met het Biedlogboek. 

  • Wanneer is het biedlogboek inzichtelijk?

Het biedlogboek is na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden beschikbaar voor kandidaat-kopers.

  • Voor wie is het biedlogboek inzichtelijk?

Alle kandidaat-kopers, dat zijn kopers die een bod hebben uitgebracht.

  • Is er realtime inzicht in de biedingen gedurende het biedproces?

Tijdens het verkoopproces bestaat er geen verschil in informatie tussen de verkopend makelaar en verkoper. De verkopend makelaar en verkoper dienen hierover duidelijke afspraken te maken. Het uitgangspunt is dat alle informatie realtime gedeeld wordt met de verkoper. Maar dat hoeft dus niet.

  • Wat als een kandidaat koper het bod niet zelf kan of wil invoeren?

De makelaar heeft de mogelijkheid een door hem/haar of verkoper ontvangen bod (schriftelijk of telefonisch) handmatig aan het biedlogboek toe te voegen. In het biedlogboek is zichtbaar dat de makelaar dit namens kandidaat-koper heeft ingevoerd.  

Voordelen van het biedlogboek:

  • Je hebt meer zekerheid dat het bieden eerlijk is verlopen. Door de registratie van biedingen kun je zien of jouw bieding is binnengekomen.
  • Je hebt meer inzicht in de gunning van de verkoper. Het is fijn om te weten hoe je concurrenten hebben geboden. Misschien was het winnende bod niet hoger dan dat van jou, maar waren de voorwaarden beter. Ook hiermee kun je je biedingsstrategie een volgende keer aanscherpen.
  • Je kunt zien hoe hoog andere biedingen waren. Blijkt achteraf dat je veel meer of juist veel minder hebt geboden dan het winnende bod, dan weet je of je bij een nieuwe bieding misschien wat hoger of lager moet inzetten.

De biedingsprocedure

Door de verkoper wordt in samenspraak met de verkopend makelaar de biedingsprocedure bepaald. De verkoper mag ten allen tijde tijdens de verkoop overstappen naar een andere biedingsprocedure als dat beter past.

Meer informatie over het bieden op een woning vind je terug in deze blogs:

Een bod bestaat uit een geldbedrag en eventuele aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld met betrekking tot de financiering, een (bouwkundige) keuring, de aanvaarding en/of overige voorwaarden. Het is aan verkoper om te besluiten om de woning al of niet te gunnen. Verkoper hoeft niet te gunnen aan de hoogste bieder. Een koper met een financieringsverklaring kan bijvoorbeeld een interessantere koper zijn.

Met hulp van onze VLIEG makelaars kan je strategisch aankopen Ă©n verkopen. Ook kan onze VLIEG Hypotheekadviseur je bijpraten over de risico’s in jouw specifieke geval.

Laat de professionals van VLIEG je helpen. Dan maak je altijd de juiste keuze.

Deel dit bericht
Alex Zörner RM RT

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Woning taxeren

Huis verkopen

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!