Een huis kopen. Heb jij het allemaal op een rijtje?

Een huis kopen. Heb jij het allemaal op een rijtje?

4 april 2022
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland

Er zijn zoveel fijne fases als het gaat om huizen kopen! Misschien doe je dit voor het eerst – superspannend –, stroom je door naar je tweede woning of ben je inmiddels zover dat je juist op je (mooie) oude dag weer gelijkvloers wilt wonen en kiest voor een appartement. In elke fase komt er nu eenmaal veel kijken bij het aankopen van een woning. VLIEG maakt het makkelijk en zet de zaken voor je op een rijtje.

Het begin is simpel: kún je een huis kopen? Dat weet je snel genoeg na een gesprek met (bijvoorbeeld) een VLIEG-hypotheekadviseur. Hij of zij kijkt naar je inkomen, naar het inkomen van je eventuele partner, maar ook altijd naar je extra mogelijkheden, zoals spaargeld, overwaarde van een huidige woning of ouders die bijdragen. Stap 1 is gezet…

Het financiële plaatje in beeld

Vervolgens ga je aan de slag met je wensenlijstje, niet geheel onbelangrijk: waar wíl je wonen. Heb je voorkeur voor een oud knus centrum of juist een nieuwbouwwijk? Wil je wonen in een groene omgeving of kun je niet zonder de stadsdynamiek? En hoe groot: denk aan vierkante meters, aantal slaapkamers, tuin of balkon etc. etc. Zo’n lijstje kan natuurlijk eindeloos lang worden, kies daarom altijd een aantal hoofdspeerpunten uit voor jezelf of je gezin. Daar ligt de focus!

Nu kun je concreet op zoek. Natuurlijk kijk je op Funda en let je wat vaker op verkoopborden. Het ‘allemaal zelf doen’ is echter wel een kostbare taak qua tijd en teleurstellingen tegenwoordig. Ons advies: pak het voortvarender aan door naar een makelaarskantoor te stappen. Inderdaad, bij voorkeur een kantoor. Zo heeft VLIEG maar liefst tien vestigingen in Noord-Holland en Flevoland. Over kennis en groot netwerk gesproken… Dit maakt het aantal interessante woningen én de kans op het bemachtigen ervan simpelweg een stuk groter dan bij een ‘eenpitter’.

Veel voor weinig
Goede klik met de betreffende makelaar? Aan de slag! Eerst bespreek je de woonwensen met een van de aankoopmakelaars. Die koppelen wij aan de mogelijkheden. Iedereen wil het beste huis op de mooiste plek voor het minste geld. Logisch, maar kan soms een uitdaging zijn. Daarnaast overleggen we uiteraard de kosten om voor jou te zoeken en te bemiddelen bij de aankoop; de zogenoemde courtage.

Kies voor keuze
Wil je dat wij ook voor je op zoek gaan? Goed plan. Wij kijken immers niet alleen op Funda, maar hebben toegang tot een enorm netwerk aan tipgevers en collega’s. Vaak zelfs voor woningen die nog niet eens op Funda staan. Dat schiet dus lekker op en het scheelt jou enorm veel tijd en contactmomenten om zelf continue te zoeken en bezichtigingsafspraken te moeten maken.

Voet tussen de deur
Een huis op het oog? Dan gaan we bezichtigen. Serieus bezichtigen. Want al zijn er veel kopers op de kust, je wil wel weten wat je koopt. Wat is de bouwkundige staat, is de vraagprijs realistisch, is er sprake van juridische aspecten als een Vereniging Van Eigenaars (VVE) of erfpacht? Allemaal zaken waar jouw aankoopmakelaar bovenop duikt. En meer. Want anders dan jij zal een aankoopmakelaar nooit met dezelfde ‘verliefde’ blik naar een huis kijken zoals jij. Wij blijven objectief, en dat kan best wat centen schelen.

Bieden en overboden worden
Het huis is naar je zin – jij bent dus helemaal hoteldebotel -, je weet de vraagprijs en weet, na een topgesprek met onze hypotheekadviseur, dat dit in jouw straatje ligt qua budget. Dat is een begin. Maar wat doen andere kandidaten. Gaan die meer bieden dan jij? Hoeveel dan? Belangrijk: een goed gesprek met je aankoopmakelaar. Het moet een goed bod zijn, maar je moet het ook niet te gek maken, het gaat immers ook om je financiële toekomst. Dan is het fijn een objectief iemand als je aankoopmakelaar in de buurt te hebben. Want je kunt ook buiten de boot vallen met je bod. En dan begint het verhaal opnieuw, met hetzelfde enthousiasme. En geloof ons, dat kan op den duur best een beetje frustrerend worden. Realistisch en doelgericht, zullen we daarvoor gaan?

Het juiste bod? Waanzinnig!
Het is logisch dat de verkopende partij dan het een en ander van je wil weten, qua financiële zekerheid bijvoorbeeld. Misschien dat jij ook nog wat vragen hebt. Maar als alle seinen op groen staan, kan de koopovereenkomst worden opgesteld. Die gaan we uiteraard nog eens serieus goed tegen het licht houden, voor we die ondertekenen.

Vanaf dat moment laten we jou heerlijk met rust. We gaan niet helpen met verhuizen of zo (echt niet). Wel hebben we een VLIEG verhuisbus die we graag aan je uitlenen! 😉 Ook proosten we graag samen met jou op de positieve uitkomst en dat we voor jou het best denkbare resultaat hebben behaald binnen je mogelijkheden. Want uiteindelijk is dat ons doel: zorgen dat jij zorgeloos kunt wonen na een (redelijk) zorgeloos traject.

Ben jij klaar voor de start? Er is altijd een VLIEG vestiging in Noord-Holland of Flevoland bij jou in de buurt. Tot snel!

Deel dit bericht

Huis kopen

Hypotheekadvies

VLIEG vestigingen

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Energielabel C? De overheid betaalt mee!

4 juni, 2024

Mijn hypotheek
Kunnen gepensioneerden nog een woning kopen?

4 juni, 2024

De woningmarkt
Wonen, hypotheken en de nieuwe coalitie

4 juni, 2024

Mijn hypotheek
Wat moet je weten over de rentevaste periode?

17 mei, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!