Een huis verkopen kost geld. Als je ’t goed wil doen

Een huis verkopen kost geld. Als je ’t goed wil doen

3 mei 2022
makelaar alkmaar
makelaar alkmaar
makelaar alkmaar

Je huis verkopen. Heb je daar echt een makelaar voor nodig? Stel dat, wat kost zoiets en waar moet je allemaal rekening mee houden? VLIEG maakt het makkelijk en legt het uit…

De woningmarkt is – laten we zeggen – bijzonder op dit moment. Het moet raar lopen als jouw woning niet (veel) meer oplevert dan wat je er destijds zelf voor hebt betaald en eraan hebt besteed. Dus, alles is winst in principe. Ook als je geen makelaar inschakelt. Waarom je het dan wel zou doen? Simpel, omdat een goede makelaar je meer oplevert. Veel meer. En dan hebben we het niet alleen over de verkoopprijs.

Een ervaren makelaar (hallo!) zorgt altijd voor een beter resultaat dan wat je zelf zou bereiken. Dat geldt niet alleen bij een ‘lastige’ markt, het geldt ook – en juist - voor een gunstige marktsituatie.

Rust in je hoofd. Ook wat waard
Een huis verkopen is steeds meer een kwestie van bieden en overbieden, de welbekende inschrijfmodule waar de meeste kopers slapeloze nachten van krijgen. Maar hoe bepaal je een beginprijs? Bovendien: je huis moet natuurlijk eerst verkoopklaar worden gemaakt en via de juiste kanalen te koop worden gezet. (Lees: dit kunnen de makelaars van VLIEG allemaal voor je regelen.) Vervolgens kan het bieden beginnen. Dat lijkt hartstikke leuk; ieder nieuw bod is wéér een hogere opbrengst. Maar wanneer zeg je ‘ho’? Wanneer is het genoeg en: ís het wel genoeg? Wat als er al wekenlang niemand heeft geboden? Een goede makelaar neemt je die zorg uit handen.

Wat kost een makelaar nou precies?
Voor niets gaat de zon op, en dus ook niet in de woningmarkt. Een verkoopmakelaar werkt op basis van ‘courtage’; een percentage van de verkoopprijs. Gemiddeld ligt deze tussen 1,2 en 1,6% van het totaal (incl. BTW). In dit bedrag zijn trouwens niet alleen de uren meegerekend die de makelaar fysiek voor je werkt, ook het activeren van het netwerk van de makelaar en de administratieve handelingen van de binnendienst op kantoor maken er deel van uit. Liever één vast bedrag? Dat gebeurt vaak genoeg, breng het gerust ter sprake. Het mooie is, je “voelt” er aan het eind van de streep vaak vrij weinig van in je portemonnee. Het wordt veelal direct bij de notaris verrekend en gereld. Geen aparte rompslomp en facturen dus, bij VLIEG niet in ieder geval.

En die bijkomende kosten...?
Een makelaar biedt meestal eerst een vrijblijvende waardebepaling aan, een kennismaking met gratis inspectie bij jou thuis waaruit een advies voor een vraagprijs en reële indicatie van de verkoopprijs naar voren komt. Maar let op: dat is geen officiële taxatie, je kunt er niet mee naar de bank voor een nieuwe hypotheek of zo. Daarvoor heb je een beëdigd taxateur (hebben wij óók in huis!) voor nodig. De prijzen voor taxaties verschillen enorm per regio en bedrijf. Jouw VLIEG makelaar geeft hier uiteraard graag advies over. Heb je een klik met de makelaar en een goed gevoel bij de woningwaarde en de manier van aanpak? Dan ga je de samenwerking officieel aan en wordt de startprijs in samenspraak met jou als verkoper daadwerkelijk vastgelegd.

De startprijs bepaald? Dan moet je huis in de markt worden gezet: denk aan fotografie, styling, tekst, sociale media, Funda, enzovoorts. Bij VLIEG noemen dit stukje marketing ‘opstartkosten’. Deze brengen we voor je in kaart en bieden wij je aan voor één (prettig) bedrag. En geloof ons, als je dit zelf moet regelen heb jij hier zelf slapeloze nachten van in plaats van de koper. Ons advies: uit handen geven aan de specialist dus voor inkoopvoordeel.

Dan ben je er toch wel, qua kostenplaatje?
Het is vooral zaak om vóór er ook maar een verkoopbord in de tuin staat, de kosten duidelijk op een rijtje te hebben. Dat voorkomt verrassingen.

Maar denk ook aan je volgende stap: jouw nieuwe woning. Ook dan is het slim om een makelaar in te schakelen, een aankoopmakelaar. Die kost vaak minder dan een verkoopmakelaar. Niet alleen is de courtage lager, je hebt ook niet te maken met opstartkosten. Ook slim: je kunt natuurlijk ook kiezen voor één en dezelfde makelaar voor aan- én verkoop. Mag dat? Jazeker mag dat! En als we je dan een laatste tip mogen geven: eerst kopen, dan verkopen. In de huidige markt in ieder geval, aangezien je tegenwoordig je eigen huis zeker weten snel verkoopt (gevalletje meer vraag dan aanbod) en het zeer waarschijnlijk langer duurt voordat je jouw droomwoning hebt gevonden. Voorkomt de nodige paniek. Geloof ons, wij kunnen het weten 😉

Je wilde dit blog waarschijnlijk lezen om aan het eind van de rit te weten: dit kost het verkopen van mijn huis. Punt. Helaas kunnen we je dat klankklare antwoord niet zo geven. Zoals je hebt kunnen lezen ligt dit aan meerdere factoren en verschilt dit ook enorm door de waarde van je woning. Het gaat natuurlijk ook niet alleen om wat een goede makelaar je kost en oplevert, het gaat ook om wat het scheelt: een hoop kopzorg. Hopelijk hebben we die bij deze al een beetje bij je weggenomen…

Deel dit bericht

Huis verkopen

Huis kopen

Taxatie

Meer VLIEG nieuws

Mijn hypotheek
Wat moet je weten over de rentevaste periode?

17 mei, 2024

Eerste huis kopen
Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces

16 mei, 2024

Mijn hypotheek
Oversluiten loont niet! Of toch wel?

15 mei, 2024

De woningmarkt
Opgeruimd staat netjes met het KonMari-principe

14 mei, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!