Is schade door regen aan je woning verzekerd?

Alex Zörner RM RT

10 oktober 2024
A,Green,Rain,Barrel,To,Collect,Rainwater,And,Reusing,It

Tijdens een heftige regenbui kan het gebeuren dat je woning of je spullen beschadigd raken. Dakgoten kunnen bijvoorbeeld overstromen, waardoor regenwater je woning kan binnendringen. Welke verzekering dekt dit risico? In de afgelopen maanden zijn er meerdere flinke regenbuien over Nederland getrokken die schade aan woningen hebben veroorzaakt. De kans op schade is nog groter als de regen gepaard gaat met een storm. Schade door regen aan je woning is verzekerd via de opstalverzekering. Schade aan je spullen in de woning is verzekerd in de inboedelverzekering. Ook spullen in je tuin kunnen verzekerd zijn.

Wanneer krijg je regenschade vergoed?
Of schade aan je woning door regen verzekerd is, hangt af van de specifieke dekking van je woonverzekering (opstalverzekering) en de oorzaak van de schade. Over het algemeen is regen- en waterschade vaak gedekt, maar er zijn belangrijke voorwaarden en uitzonderingen. Hier zijn de meest voorkomende situaties:

Situaties waarin regen- of waterschade vaak gedekt is:

  • Daklekkage door stormschade: Als je dak beschadigd is door een storm (meestal met windsnelheden van 14 meter per seconde of meer) en er daardoor regen naar binnen is gekomen, dan wordt de schade meestal vergoed.
  • Overstroming door hevige regenval: Als er door een uitzonderlijke hoeveelheid regen water via ramen of deuren je huis binnendringt en schade veroorzaakt, kan dit in sommige gevallen gedekt zijn, mits er sprake is van onvoorziene omstandigheden.
  • Lekkage door kapotte dakgoten of regenpijpen: Wanneer regenwater schade veroorzaakt doordat de dakgoten of regenpijpen ineens kapot gaan door bijvoorbeeld een storm, kan de schade vaak worden gedekt.

Situaties waarin regen- of waterschade vaak niet gedekt is:

  • Achterstallig onderhoud: Als de schade ontstaat door slecht onderhoud aan het dak of verstopte regenpijpen, wordt de schade meestal niet vergoed. Verzekeraars gaan er dan vanuit dat dit te voorkomen was door tijdig onderhoud.
  • Vocht doorslag of constructiefouten: Schade door lekkage via muren of ramen als gevolg van constructiefouten of onvoldoende isolatie is doorgaans niet gedekt.
  • Langdurige lekkages: Schade door water dat al langere tijd lekt (bijvoorbeeld via een klein gaatje in het dak) wordt vaak niet vergoed, omdat dit als langzaam ontstane schade wordt gezien, waarvoor je zelf verantwoordelijk bent.

Schade door overstroming
Een bijzondere situatie binnen woonverzekeringen is schade door overstroming. Deze vorm van schade is vaak niet standaard opgenomen in een opstal- of inboedelverzekering. Overstromingen worden doorgaans beschouwd als een groot risico dat verzekeraars moeilijk kunnen dekken vanwege de omvang van de schade. Er zijn verschillende scenario's denkbaar waardoor schade door overstroming kan ontstaan:

  • Overstroming door natuurlijke wateren (rivieren, zeeën, meren): Schade veroorzaakt door het overstromen van rivieren, zeeën, of meren is meestal uitgesloten van dekking. Veel verzekeraars bieden geen standaard dekking voor schade door dergelijke overstromingen, omdat deze gebeurtenissen aanzienlijke schade kunnen veroorzaken die vaak hele gebieden treft.
  • Overstroming door regenwater (water dat niet kan weglopen): Schade door water dat door hevige regenval niet snel genoeg afgevoerd kan worden via het riool en zo je woning binnenkomt, kan soms wel worden gedekt. Dit geldt vooral als het gaat om regenwater dat door extreme weersomstandigheden in grote hoeveelheden is gevallen en tijdelijk niet kan worden afgevoerd.
  • Aanvullende dekking voor overstromingsschade: Voor schade door overstroming als gevolg van bijvoorbeeld dijkdoorbraken of ander natuurgeweld, kun je soms een aparte aanvullende verzekering afsluiten. Deze dekking wordt niet door alle verzekeraars aangeboden en kan vaak ook afhankelijk zijn van de locatie van je woning.

Rijksregeling voor schade door overstromingen
In sommige gevallen, als er sprake is van een grote ramp zoals een dijkdoorbraak, kan je beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Deze wet biedt een financiële tegemoetkoming bij schade door overstromingen, maar dekt niet altijd alle kosten.

VLIEG Verzekeringen
Gelukkig loont het vergelijken van meerdere verzekeraars ook bij deze verzekeringen. Dat doen onze collega's Jeannette Beens en Richard de Ruiter graag en goed voor je.

Hoe?

  • Professionele service: Verzekerd van de beste dekking tegen scherpe prijzen.
  • Persoonlijk contact: Je kan ons gewoon nog bellen. Ook bij schade.
  • Transparante voorwaarden: Helder en zonder verrassingen achteraf.
  • Snelle wijzigingen: Wij regelen aanpassingen direct voor je. Telefonisch of online.
  • Aantrekkelijke kortingen: Bespaar nog meer met onze pakketkortingen.

Laat ons ook jouw verwachtingen overtreffen. Maak hier gemakkelijk een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit bericht
Alex Zörner RM RT

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Aankoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Wat kan ik kopen?

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
Hoe werkt bieden op inschrijving nou echt?

10 oktober, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!