Samen een woning kopen zonder samenlevingscontract: waar moet je op letten?

Alex Zörner RM RT

11 juli 2025
Wooden,Toy,House,Protected,By,Hands.,Home,Insurance,Concept

Ben je van plan om samen met je partner een woning te kopen, maar zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan is het belangrijk om goed stil te staan bij de afspraken die je maakt. Zonder samenlevingscontract of testament is er namelijk juridisch weinig geregeld. Dat kan op termijn vervelende gevolgen hebben.

Wat gebeurt er als je niets vastlegt?
Voor samenwoners zonder contract zijn er geen wettelijke regels die alles netjes regelen. Gaan jullie uit elkaar of overlijdt één van jullie? Dan kan dat grote gevolgen hebben. Een samenlevingscontract zorgt voor duidelijkheid: wie betaalt wat, hoe worden bezittingen verdeeld als jullie uit elkaar gaan en wat gebeurt er als een van jullie overlijdt?

Kun je zonder samenlevingscontract een woning kopen?
Ja, je kunt ook zonder samenlevingscontract samen een woning kopen. Jullie zijn dan beiden eigenaar, bijvoorbeeld ieder voor 50%. De hypotheekverstrekker kijkt naar jullie gezamenlijke inkomen om te bepalen hoeveel jullie kunnen lenen. Let wel: je bent allebei hoofdelijk aansprakelijk. Als je partner de maandlasten niet meer kan betalen, kan de bank jou voor het volledige bedrag aanspreken.

Waarom is een bezoek aan de notaris verstandig?
Voor het passeren van de hypotheek en de eigendomsoverdracht ga je sowieso naar de notaris. Maar het is slim om ook een extra afspraak te maken om aanvullende afspraken vast te leggen. Denk aan:

  • Wie hoeveel betaalt bij de aankoop;
  • Wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan;
  • Hoe het zit bij overlijden;
  • Wat als de één meer geld inbrengt dan de ander?

Zeker bij overlijden is dit belangrijk, want zonder testament ben je geen erfgenaam van je partner. Zijn of haar deel van de woning gaat dan bijvoorbeeld naar diens ouders. Dat kun je voorkomen met een testament. In een samenlevingscontract kun je daarnaast een verblijvingsbeding opnemen, zodat gezamenlijke spullen automatisch naar de langstlevende partner gaan.

Bescherm jezelf en je partner
Samen een huis kopen is een grote stap. En hoe goed jullie het nu ook met elkaar kunnen vinden: niemand weet wat de toekomst brengt. Daarom is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken. Denk aan de verdeling van kosten, eigendommen, en de gevolgen van uit elkaar gaan of overlijden. Zo voorkom je misverstanden en financiële problemen.

Conclusie: regel het goed voordat je koopt
Als je samen een woning koopt zonder gehuwd te zijn of geregistreerd partnerschap, is er juridisch weinig standaard geregeld. Door een samenlevingscontract op te stellen en eventueel een testament te maken, zorg je voor duidelijkheid en bescherming. Laat je goed adviseren, bijvoorbeeld door een notaris, voordat je samen het koopavontuur aangaat.

Met hulp van onze VLIEG makelaars kan je strategisch aankopen én verkopen. Ook kan onze VLIEG Hypotheekadviseur je bijpraten over de mogelijkheden en risico’s in jouw specifieke geval.

We zijn namelijk thuis in woningmakelaardij, hypotheken én verzekeringen. Een combinatie van VLIEG producten levert je aanzienlijke kortingen op. Vraag naar onze superscherpe combi-deal tarieven en laat ons ook jouw verwachting overtreffen.

Laat de professionals van VLIEG je helpen. Dan maak je altijd de juiste keuze.

Deel dit bericht
Alex Zörner RM RT

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Aankoopmakelaar

Gratis waardebepaling

Wat kan ik lenen?

Meer VLIEG nieuws

Mijn verzekeringen
Brandveiligheid in de polis, waar moet je op letten?

11 juli, 2025

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!