De huidige huizenmarkt: kei- en keihard

De huidige huizenmarkt: kei- en keihard

3 mei 2022
Spaargeld woning cash

Een woningtekort? De krantenkoppen en uitspraken van de nieuwslezers liegen er niet om vandaag de dag. Wie het nieuws ook maar een beetje volgt, ziet al snel dat de huidige woningmarkt een hele ‘krappe’ markt is. Een markt waar de vraag veel hoger is dan het aanbod. Maar wat moet je jezelf voorstellen bij een krappe woningmarkt en wat betekent dat voor de toekomst en misschien zelfs voor je eigen toekomst- en verkoopplannen? De makelaars van VLIEG informeren je graag, maar dan wel met de onderbouwing van wat cijfers. Lekker transparant, zoals je van ons gewend bent.

De huizenmarkt blijft krap
Het woningtekort bedraagt volgens de overheid eind 2021 rond de 280.000 woningen. Een snelle blik op het woningaanbod op Funda laat zien dat er ongeveer 17.000 bestaande woningen beschikbaar zijn. HEEL krap dus! Ook uit de cijfers van NVM blijkt het grote woningtekort. Er zijn het afgelopen jaar ongeveer 25 tot 30% minder woningen verkocht dan vorig jaar. En dat percentage vinden wij hoog!

De grootste pijn zit ‘m in de starters en middeninkomens; voor deze doelgroep is het echt moeilijk een passende en betaalbare woning te vinden. Er zijn namelijk veel te weinig zogenaamde starterswoningen. Dat komt ook doordat er zo weinig doorstroming is. Ook voor ‘empty nesters’, de 55-plussers van wie de kinderen het huis uit zijn, is het lastig een passende woning te vinden. Zij lopen tegen het grote tekort van appartementen en levensloopbestendige woningen aan. Dat komt mede weer doordat er op dit moment veel meer vergrijzing in ons land is dan voorheen, en zij ook langer in deze appartementen blijven zitten. Je snapt het, een uitdagende situatie die niet 1, 2, 3 is opgelost.

Houston, we have a woningtekort
Conclusie: er zijn tot 2030 in totaal 900.000 woningen nodig. En ‘meer aanbod’ is de enige mogelijke manier om doorstroming op de woningmarkt te creëren. Bij meer keuze vinden mensen eerder een passende woning en stabiliseren de prijzen. Maar lang niet elke gemeente trekt even een blik bouwgrond open. Daarnaast heb je nog met procedures, bestemmingsplannen, beschikbare projectontwikkelaars en bouwmaterialen te maken. Zucht…

Door dit enorme huidige woningtekort is de verwachting dat de prijzen op korte termijn niet extreem zullen gaan zakken. Het bouwen van 900.000 woningen in minder dan tien jaar is nou eenmaal een hele ambitieuze opgave. Dat is alleen al een reden waarom het tekort voorlopig in stand lijkt te blijven, met behoorlijk hoge koopprijzen tot gevolg.

Maar het woningtekort is niet de enige aanstichter van de krapte. We hebben immers ook te maken met een hele lage rentestand, die inmiddels (langzaam) weer stijgt maar toch in directe zin de vraag naar woningen beïnvloedt:

  • De hele lage hypotheekrente: hierdoor kunnen mensen meer geld lenen. Er zit dus meer rek in de mogelijkheden, wat zorgt voor hogere prijzen. En ja de rente stijgt, maar zeg nu eerlijk: waar hebben we het over? De rente is nog steeds ongelooflijk laag en zal niet ineens terugschieten naar 5 of 6% zoals een aantal jaren geleden. Volop mogelijkheden dus. En daar vertellen onze financieel adviseurs je heel graag meer over.
  • Het lage of zelfs negatieve rendement op spaargeld: als sparen nauwelijks iets oplevert, kijk je sneller naar ander manieren om iets zinvols met je geld te doen. Investeren in ‘stenen’ is dan een logisch gevolg, wat voor extra spanning op de markt zorgt. En als je daar de vermogende expats en rijke buitenlandse investeerders bij optelt, wordt die spanning niet minder…

De woningmarkt is een rare wereld
Zelfs als de rente heftiger stijgt dan wij nu kunnen voorspellen, duurt het nog een tijd voordat we er iets van terugzien in de huizenprijzen. Hoe lang, dat is niet zo eenvoudig aan te geven. Uiteraard heeft dit ook weer te maken met het bouwtempo. Zo gemakkelijk is het niet he?

Een huis kopen is dus lastig. De huizenprijzen stijgen waar je bijstaat. In het laatste kwartaal van 2021 was de gemiddelde woning maar liefst 20,7% (!!) duurder geworden dan een jaar eerder. Natuurlijk zal de stijging afvlakken, aan alles is een grens. Wat je ook ziet gebeuren, is dat veel starters teleurgesteld afhaken. Ze gaan niet langer actief op zoek. Dat kan een (héél klein) beetje lucht verschaffen. Op een positieve noot: we zien het aanbod weer iets groeien de laatste paar maanden, waardoor de prijzen iets stabiliseren. Is er dan toch licht aan het eind van deze tunnel?

Nou… de minister heeft serieuze plannen
Een huis verkopen was uiteraard nog nooit zo lucratief. Er zijn nu eenmaal heel veel zoekers, er is een schrikbarend laag aanbod. Wie zich over een volgende woning geen zorgen hoeft te maken, is spekkoper. Maar voor ‘doorstromers’ is en blijft het lastiger. Dan kun je je eigen woning wel voor de hoofdprijs verkopen, als de overwaarde direct verdampt bij de aankoop van je volgende woning, ben je niet echt beter af. Steeds meer verkopers besluiten dan ook om de kat uit de boom te kijken. En zo dreigt de woningmarkt op slot te gaan.

Gelukkig zijn de ambities van de overheid behoorlijk serieus. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting – nee, we gaan het niet meer over covid hebben - heeft voor zijn bouwplannen een flinke zak met geld meegekregen. YES! Hoog tijd dus om eens met VLIEG te praten voor een goed gesprek over hypotheken of de aan- of verkoop van een woning. Wij maken het graag makkelijk voor je.

 

 

Deel dit bericht
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland

Huis kopen

Huis verkopen

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
VLIEG werkt aan een betere toekomst

5 april, 2024

De woningmarkt
De slimme cameradeurbel: wat mag wel en wat mag niet?

4 april, 2024

Eerste huis kopen
Sparen voor het kopen van een woning

4 april, 2024

Eerste huis kopen
Kun je maar niet slagen in de bestaande bouw? VLIEG heeft de oplossing!

4 april, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!