Een huis kopen? Daar komen kosten bij kijken.

Een huis kopen? Daar komen kosten bij kijken.

2 mei 2022
Geld lenen en woning kopen kost geld

Veel mensen die een huis willen kopen, kijken niet verder dan de prijs van de woning. Dat wil zeggen, de prijs zoals de woning op de website van de makelaar of Funda staat. Maar pas op, de kans is groot dat je dan veel bijkomende kosten over het hoofd ziet. Als ervaren partner in makelaardij en hypothecair advies leggen wij je het financiële plaatje graag uit. Al wordt exacte bedragen noemen lastig, die hangen namelijk sterk af van de verkoopprijzen. En je weet… die gaan sky high tegenwoordig.

Financiën, financiën, financiën
Laten we bij het begin beginnen. Als je een woning wilt aankopen, is het handig als je weet wat je überhaupt kunt lenen en wat potentiële financiële mogelijkheden zijn. Dat doe je bij een financieel adviseur, oftewel hypotheekadviseur. We zijn nu eenmaal niet allemaal miljonairs of grootverdieners en lenen kost geld. De service en diensten van een financieel adviseur ook. Zonder kom je echter niet ver. Vergeet ook de rente niet die je over de looptijd van je lening gaat betalen en eventueel eigen spaargeld wat je in de woning zou willen steken. Kortom, belangrijk om de geldzaken tijdig op een rijtje te zetten. Onze VLIEG financiële maatwerk experts helpen je graag!

De NVM-aankoopmakelaar: een waardevolle investering
Schakel je bij de zoektocht naar een nieuwe woning een aankoopmakelaar in? Verstandig! Een aankoopmakelaar heeft goede contacten en helpt je een woning aan te kopen voor de beste prijs. De kosten voor een aankoopmakelaar hangen af van de omvang van de opdracht (het hele traject of bijvoorbeeld alleen het bieden). Die kosten noem je courtage. Daar kun je een vast bedrag (fixed fee) of een percentage (bijvoorbeeld 1% van de aankoopprijs) voor afspreken. Voordeeltje bij VLIEG: wij hebben combideals waarbij je een speciale korting ontvangt wanneer je zowel je hypotheek als de aankoop via ons regelt. Makkelijke beslissing dan toch?

Het blijft niet bij een bod
De vraagprijs is tegenwoordig zelden - nog maar in 15% van de gevallen - de verkoopprijs. Dus als koper moet je er rekening mee houden dat je meer uitgeeft dan de verkoopprijs. Het welbekende “overbieden”, en dan hebben we het niet over € 1.000 of € 5.000 euro. Daar mag nog zeker een nulletje achter… Het bod bepaal je samen met de aankoopmakelaar, waarbij je rekening houdt met je mogelijkheden, maar ook met prijzen van andere woningen in de buurt, met statistieken en niet te vergeten: de concurrentie!

Toch die taxatie
We zouden je graag een kant-en-klaar bonnetje geven met een standaard bedrag van een taxatie. Nu staan de kosten voor een taxatierapport niet vast en verschillen de prijzen per taxatiebureau en/of makelaar. Soms zijn de prijzen zelfs onderhandelbaar of worden de taxatiekosten vastgesteld aan de hand van een promillage van de getaxeerde waarde van je woning, met een minimum en maximum bedrag. Dit betekent: hoe hoger de waarde van je huis, des te hoger de kosten voor taxatie. Je kunt uitgaan van een bedrag van minimaal € 500 en maximaal € 1.000. Het opvragen van offertes bij verschillende taxateurs kan dus lonen. Gelukkig hebben wij bij VLIEG ook taxateurs in huis en helpen wij je graag verder!

En wie moet dat betalen dan? De kosten van een taxatie zijn voor jou als koper. Vergeet echter niet dat deze fiscaal aftrekbaar zijn. Toch die facturen bewaren dus…

Hulp nodig? De VLIEG aankoopmakelaar heeft zo zijn netwerk.

Bouwkundige wat?
Naast een taxatie, laten veel kopers tegenwoordig ook een bouwtechnische keuring uitvoeren. Zeker bij woningen die ouder zijn en dus verborgen gebreken kunnen hebben, kan dit een voordeel en vooral duidelijkheid opleveren. Het is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning door een externe partij. Door deze keuring krijg je als koper een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen.

De prijs van een bouwkundige keuring hangt af van het formaat van de woning en het doel van de bouwkundige keuring. Gaat het om een spoedrapport, houd dan rekening met een meerprijs. Ook hier geldt weer: het kan geen kwaad om bij meerdere partijen een offerte op te vragen. Hulp nodig? De VLIEG aankoopmakelaar heeft zo zijn netwerk.

VON – KK. Spreek jij de taal van makelaars?
Je bent geen wandelende Van Dale, dus dat al die verschillende afkortingen je niet veel zeggen begrijpen wij maar al te goed. Wij moesten daar ook hard voor studeren 😉 Daarom een helpende hand; deze afkortingen kom je tegen bij nieuwbouwwoningen en ‘bestaande’ huizen:

  • Vrij op Naam (VON): dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. In de meeste gevallen geldt dit voor nieuwbouwwoningen die gekocht worden door de eerste eigenaar.
  • Kosten Koper (KK): dit houdt in dat je als koper een percentage aan overdrachtsbelasting moet betalen, los van de koopprijs dus. Dit bedrag moet je direct betalen, je kunt het niet spreiden.
  • Onroerend goed (OR): dit betekent onroerend goed, dus de grond met daarbij de woning en eventuele bijgebouwen.
  • Vereniging van Eigenaren (VvE): als er bij aankoop van een appartement een VvE genoemd wordt, houd dan altijd rekening met servicekosten die je vaak per maand betaalt voor zaken als onderhoud aan het gebouw, maar ook voor de spaarpot.
  • Nationale Hypotheekgarantie (NHG): je betaalt 0,6% van het hypotheekbedrag om zo een vangnet op te bouwen voor het moment dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. In 2022 is de maximale hypotheekgarantie die u kunt krijgen €355.000.

Onderschat de notaris niet
Een andere kostenpost bij het kopen van een woning zijn de notariskosten. Je hebt een notaris nodig voor de overdracht van de woning. Daar kom je echt niet onderuit. De kosten hebben sowieso betrekking op deze onderdelen:

  • Kosten voor het opstellen van de hypotheekakte;
  • Kosten voor het opstellen van de leveringsakte;
  • Inschrijvingskosten van de akten in de registers van het Kadaster;
  • Onderzoekskosten;
  • BTW;

Notariskosten zorgen dus voor een extra kostenpost op het moment van aankoop, maar goed om te weten: een deel hiervan is aftrekbaar bij de belastingaangifte. Bovendien zijn notaristarieven vrij, dus ze kunnen per kantoor verschillen. Daarom is het slim om bij meerdere notarissen een offerte aan te vragen. Schrik niet als het bedrag ergens tussen de € 1000,- tot € 1500,- ligt. Vraag de notaris dus duidelijk aan te geven welke werkzaamheden hij voor je verricht en tegen welke prijs. Een goede bereikbaarheid van het kantoor en snel handelen zijn ook grote plussen waar je rekening mee kunt houden.

Kortom, een huis kopen stopt niet bij de verkoopprijs. Er komen nog aardig wat kosten bij. Daar kun je maar op voorbereid zijn. Gelukkig kunnen VLIEG-makelaars en hypotheekadviseurs je er nog veel meer over vertellen. Advies inwinnen van een professional kan uiteraard nooit kwaad. En vergeet niet, uiteindelijk gaat het om het grote geheel: het bemachtigen van jouw droomhuis!

Deel dit bericht
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland

Huis kopen

Taxatie

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
VLIEG werkt aan een betere toekomst

5 april, 2024

De woningmarkt
De slimme cameradeurbel: wat mag wel en wat mag niet?

4 april, 2024

Eerste huis kopen
Sparen voor het kopen van een woning

4 april, 2024

Eerste huis kopen
Kun je maar niet slagen in de bestaande bouw? VLIEG heeft de oplossing!

4 april, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!