Help! De huizenmarkt stort in (maar niet heus?)

Help! De huizenmarkt stort in (maar niet heus?)

6 juli 2022
Hopelijk stel financiën VLIEG

De huizenprijzen blijven stijgen. Maar wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden, toch? Hoelang blijft het zo? Stort de markt in en wanneer? De experts van VLIEG geven antwoord.

Tegenwoordig is het hét onderwerp van gesprek in de lunchpauze met collega’s en op verjaardagen: de huizenmarkt lijkt compleet op hol geslagen! Een huis is verkocht voor er überhaupt een te-koop bord in de tuin heeft gestaan tegen bedragen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Overbieden is standaard, en niet zo’n beetje ook. Logisch dat vrijwel iedere woningbezitter zich afvraagt of het slim is om een huis juist nu te koop te zetten. Zelfs als je hier ‘normaliter’ nog niet aan had gedacht. Immers, die prijzen kunnen toch niet altijd blijven stijgen? Of wel?

Een simpel antwoord: er worden te weinig woningen gebouwd. De vraag is al jarenlang veel groter dan het aanbod. Dat moet veranderen, vindt de overheid én VLIEG. Gebeurt dat ook? Helaas niet echt…

“De ambitie is de komende 10 jaar 100.000 woningen per jaar te bouwen. Dat is haalbaar, volgens de deskundigen. Alleen zorgt intensief bouwen voor heel wat uitstoot van stikstof en dat botst weer met onze klimaatplannen. Dat heeft een vertragende invloed op het bouwtempo. Het tekort zal dan ook niet snel zijn ingelopen. (Bron: Rabobank, 2022)

Oke, dus hoe minder woningen hoe hoger de vraagprijs?
Zeker mogelijk, maar er zijn ook andere redenen. Het overheidsbeleid en de maatregelen van de centrale bank zijn bijvoorbeeld ook van invloed. Denk aan het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek of een hogere hypotheekrente. De laatste tijd wordt er wekelijks wel een stijging van de rente aangekondigd, daar slaat de consument op aan. Ook energieprijzen of het verduurzamen van de woningvoorraad kunnen impact hebben op de huizenprijzen.

Crisis? Welke crisis?
Als vroeger de onroerendgoedmarkt instortte, kwam dat meestal door een economische crisis. Op zo’n moment verdwijnt het consumentenvertrouwen en houdt men het geld op zak en daalt de huizenwaarde. As we speak staat de economie er (nog) prima voor, al wordt er reeds gespeculeerd over een minder rooskleurige toekomst. We kunnen vooralsnog een stootje hebben. Kijk naar de coronacrisis, die heeft nauwelijks invloed gehad op onze economie, laat staan de woningmarkt. Duidelijker nog, de woningmarkt heeft geen moment stilgestaan! Toch is de vraag al tijden groter dan het aanbod, al lijkt hier de laatste maanden ietwat verandering in te komen. Langzamerhand komt er meer aanbod vrij…

We hebben ons lesje geleerd
Wie nu een hypotheek aanvraagt, gaat door een flinke administratieve molen. Dat is niet zomaar. Tijdens de laatste kredietcrisis waren veel hypotheken stukken hoger dan de waarde van de woningen. Bij (gedwongen) verkoop, bleef er dus een flink deel van de lening onafbetaald. Dat had een enorme impact op de woningmarkt. En een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. En ja, de rentes stijgen. Wat zeggen we, de rentes zijn de afgelopen periode zelfs verdubbeld!

Sindsdien is het hypotheekstelsel flink op de schop gegaan. De hypotheekrenteaftrek is beperkt en er wordt veel scherper gekeken naar de balans tussen woningwaarde en hypotheek. Je kunt niet meer lenen dan de woning waard is. Bovendien hebben doorstromers vaak al een startkapitaal door het verkopen van hun vorige huis, waardoor een volledige hypotheek niet meer nodig is. Dan nog is een zak eigen geld niet overbodig in de huidige markt met overbieden. Maar wordt het dan een annuïteiten-, aflossingsvrije of maatwerkhypotheek? HELP! Tip van VLIEG: je bent bij ons altijd welkom voor een vrijblijvend hypotheekgesprek waar jouw mogelijkheid uitgebreid worden onderzocht, maak daar dus gebruik van!

Dus gelijk een bord in de tuin?
Voor verkopers is de huizenmarkt nog nooit zo gunstig geweest. Nu of nooit dus? Even pas op de plaats. Wat is je doel eigenlijk? Gaat het om opbrengst of om behoefte? Jij moet toch ook weer ergens wonen? Ons advies: eerst kopen en dan pas verkopen. Daar komt een VLIEG aankoopmakelaar goed van pas. Wel zo fijn als je het proces kunt versnellen toch? In je eentje gaat dat helaas niet lukken. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht, houd dan rekening met de financiële onderbouwing en opleverdatum. Een goede richtlijn: zet je woning niet eerder dan zes maanden voor oplevering van je nieuwe woning te koop. Bij aankoop van een bestaande woning kan dit natuurlijk korter van tevoren. Nu er langzaam aan meer aanbod komt, wordt het risico van heel goed kunnen verkopen maar amper kunnen terugkopen gelukkig kleiner. Dit gaat echter mondjesmaat. Nogmaals, het advies van een ervaren NVM-makelaar kan hierbij geen kwaad.

Conclusie: de toekomst van de huizenmarkt is lekker uitdagend
Voorlopig is er voor de verkoper dus geen vuiltje aan de lucht, voor de koper blijft het – hoe zullen we het positief benaderen – een uitdaging. Wij verwachten niet dat de huizenprijzen in 2022 gaan dalen. Wel kan er enig verschil in prijsontwikkeling ontstaan door vraag en aanbod per woningtype, een stijging of juist een afvlakking. Daarom blijft het verstandig goed naar de markt te blijven kijken maar ook naar je eigen wensen en financiële mogelijkheden. Kortom: blijf onze blogs dus volgen of maak een afspraak met een van onze specialisten.

Deel dit bericht
VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland

Huis verkopen

VLIEG Makelaardij - Makelaar Noord-holland

Huis kopen

Hypotheekadvies

Meer VLIEG nieuws

De woningmarkt
VLIEG werkt aan een betere toekomst

5 april, 2024

De woningmarkt
De slimme cameradeurbel: wat mag wel en wat mag niet?

4 april, 2024

Eerste huis kopen
Sparen voor het kopen van een woning

4 april, 2024

Eerste huis kopen
Kun je maar niet slagen in de bestaande bouw? VLIEG heeft de oplossing!

4 april, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!