Wat zijn de nadelen van een NHG hypotheek?

Alex Zörner RM RT

7 maart 2024
Calculator,With,A,Small,House,For,Mortgages

Een NHG hypotheek geeft je recht op een korting op de hypotheekrente, maar niet altijd is het kiezen voor een NHG hypotheek verstandig. Je betaalt er namelijk kosten voor en een korting wil nog niet zeggen dat het niet goedkoper kan. Bij het kopen van een huis kies je niet voor de eerste de beste hypotheek. Je laat je goed adviseren en je let niet alleen op de hoogte van de hypotheekrente. In je zoektocht naar informatie kom je ook de NHG hypotheek tegen. Kiezen voor deze hypotheek biedt grote voordelen, maar sta ook open voor de nadelen. Besef namelijk goed dat het afsluiten van een hypotheek een grote invloed heeft op wat je de komende 20 of zelfs 30 jaar te besteden hebt.  

Wat is een NHG hypotheek?
De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je een huis koopt met een koopsom tot €435.000, kun je kiezen voor NHG. Naast de korting op de hypotheekrente krijg je nog een ander groot voordeel. Met deze hypotheek heb je een soort financiële garantie als je door bijvoorbeeld een scheiding je woning moet verkopen. Het is een financieel vangnet om te voorkomen dat je na noodzakelijke verkoop van je woning een restschuld overhoudt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zorgt voor deze garantie.

Een NHG hypotheek is niet gratis 
Bij het afsluiten van deze hypotheek betaal je een borgtochtprovisie. De kosten bedragen 0,6% van de koopsom van de woning. Stel, je koopt een huis voor €400.000. Dan betaal je dus €2.400 aan kosten. Dit zijn wel aftrekbare kosten, maar het overgrote deel van het bedrag betaal je toch gewoon. Deze kosten betalen kan uit als je een interessante korting op de hypotheekrente krijgt. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan voor jou op zoek gaan naar de geldverstrekker met de beste voorwaarden en de laagste hypotheekrente.

NHG verhuist niet mee
De NHG is niet mee te verhuizen naar je volgende koopwoning. Voor de volgende koopwoning moet je namelijk ook weer borgtochtprovisie betalen. Je huidige hypotheek kun je mogelijk wel meenemen naar de volgende woning, maar de vangnetregeling niet.

Strenge voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor kwijtschelding moet je aan strenge eisen voldoen. Je moet namelijk goed meewerken om een restschuld te voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld onlangs de mogelijkheid gehad om je woning te verkopen zonder een restschuld en dit bod heb je afgewezen. Later moet je verkopen tegen een bedrag waar een restschuld door ontstaat. Dit zou een reden kunnen zijn om afgewezen te worden voor kwijtschelding van de restschuld. Ook moet je aantonen dat het echt niet mogelijk is om de maandlasten te betalen. Het is belangrijk om je hypotheekadviseur in te schakelen als je een beroep moet doen op de garantieregeling. De adviseur kan ervoor zorgen dat je de juiste stappen zet.

Gedeeltelijk aflossingsvrij niet mogelijk voor starters
Om de maandlasten te verlagen kun je kiezen voor een deel aflossingsvrij. Met een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek blijft er aan het einde van de looptijd een restschuld over. Starters kunnen binnen de NHG niet kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Heb je een hypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan kun je onder voorwaarden een deel aflossingsvrij laten in een NHG hypotheek.

Voor een specifiek advies dat past bij jouw persoonlijk financiële situatie:  aflossen, verduurzamen, oversluiten of toch gaan verhuizen: de financieel maatwerk specialisten van VLIEG Hypotheken kunnen je goed en vakkundig voorzien van advies. Klik op deze link om gemakkelijk een afspraak te maken.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Aankoopmakelaar

Huis verkopen

Wat kan ik kopen?

Meer VLIEG nieuws

Huis verkopen
VLIEG Aankomend Aanbod / Sneak Preview

6 maart, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!