Sparen voor het kopen van een woning

Alex Zörner RM RT

4 april 2024
Piggy,Bank,Closeup,,Money,And,Finance,Concepts

Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren is niet (voor iedereen) realistisch. Sparen kan de kans op het kopen van een woning wél groter maken. Kun je niet voldoende lenen op je inkomen om een woning te kopen? Een spaarkapitaal opbouwen kan de oplossing zijn. Als je een deel van de koopsom met spaargeld betaalt, hoef je een lager bedrag te lenen. Houd er wel rekening mee dat je (mits je inkomen dat toelaat) maximaal de getaxeerde woningwaarde kunt financieren in een hypotheek. De bijkomende kosten moeten altijd uit eigen middelen worden betaald.

Hoeveel geld heb je nodig voor het betalen van de bijkomende kosten? 
Er is niet één bedrag dat je altijd aan kosten betaalt. De hoogte van de bijkomende kosten verschilt sterk. Veelal zijn de overdrachtsbelasting en de kosten voor het op naam (notariskosten) zetten de grootste post. Ook betaal je de hypotheekadviseur en de aankoopmakelaar. Vraag de experts van VLIEG naar onze aantrekkelijke combinatie tarieven met aankoopmakelaar en hypotheekadviseur.  De overdrachtsbelasting bedraagt normaal gesproken 2% van de koopsom van de woning. Daarnaast heb je te maken met taxatie- en eventueel makelaarskosten. Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, dan dien je rekening te houden met de borgtochtprovisie van 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Voor het kopen van een woning van €400.000, moet je ongeveer tussen de €20.000 en €25.000 aan kosten rekenen. Een deel van de bijkomende kosten is fiscaal aftrekbaar. Ben je nog geen 35 jaar oud? Onder voorwaarden kun je vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting.

Op jonge leeftijd beginnen met sparen 
Vooral jonge starters hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. Ze hebben vaak nog geen hoog inkomen en weinig spaargeld. Door op jonge leeftijd al te beginnen met het sparen voor een woning, kunnen de kansen op de woningmarkt sterk verbeterd worden. In een periode van 10 jaar kun je met een bedrag van €75 per maand en een spaarrente van 2% bijna €10.000 opbouwen. Dit kan het verschil zijn tussen wel of niet kunnen kopen.

Bouw geen schulden op
Wat nog belangrijker is dan een spaarkapitaal opbouwen is geen schulden op je naam te krijgen. Schulden zorgen er namelijk voor dat je (veel) minder aan hypotheek kunt krijgen. Een schuld van €10.000 kan zorgen voor een lagere hypotheek tot zelfs €40.000. Het niet laten ontstaan van schulden is dus erg belangrijk als je plannen hebt om een woning te kopen.

Onze experts van VLIEG  zijn er om je te ontzorgen en om je goed en vakkundig te voorzien van advies. Klik op deze link om gemakkelijk een afspraak te maken.

Deel dit bericht

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Verhuizen

Wat kan ik kopen?

Aankoopmakelaar

Meer VLIEG nieuws

Eerste huis kopen
Kun je maar niet slagen in de bestaande bouw? VLIEG heeft de oplossing!

4 april, 2024

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!