WOZ-waarde gestegen? Dit kan juist een financieel voordeel zijn.

Alex Zörner RM RT

7 maart 2025
Real,Estate,Market,,Graph,,Up,Arrow.,House,Model,And,A

Veel huiseigenaren schrikken als de WOZ-waarde van hun woning stijgt. Logisch, want een hogere WOZ-waarde betekent vaak ook een hogere onroerendezaakbelasting (OZB) en mogelijk een hogere belasting in box 3. Maar voordat je direct bezwaar maakt, is het goed om te weten dat een hogere WOZ-waarde je ook geld kan opleveren. Hoe? Dat leggen we graag uit!

Wat is de WOZ-waarde en hoe wordt deze bepaald?
Irene Langelaan RM RT (vestigingsmanager VLIEG Schagen) vertelt: ‘De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte marktwaarde van jouw woning en wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en in de eerste 8 weken van het nieuwe jaar bekend gemaakt. De bepaling van de hoogte van de WOZ-waarde gebeurt op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, aangevuld met kenmerken zoals de ligging, grootte en staat van onderhoud van je huis. De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt om gemeentelijke belastingen en heffingen te berekenen, maar heeft ook invloed op andere financiële zaken, zoals je hypotheek’.

Wat betekent een hogere WOZ-waarde?
Een stijging van de WOZ-waarde betekent simpelweg dat je huis volgens de gemeente meer waard is geworden. Dit heeft als gevolg dat je mogelijk meer OZB betaalt, maar het kan ook positieve financiële effecten hebben, vooral als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voordeel: lagere hypotheekrente door minder risico voor de bank
Wanneer je een hypotheek afsluit, kijkt de bank naar de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning. Dit wordt de loan-to-value (LTV) genoemd. Hoe lager deze verhouding, hoe minder risico de bank loopt. En minder risico voor de bank betekent vaak een lagere rente voor jou.

Stel, je hebt ooit een hypotheek afgesloten met een renteopslag omdat de LTV boven een bepaalde grens lag, bijvoorbeeld boven de 85%. Als de waarde van je woning stijgt, zakt deze LTV mogelijk onder een drempel, waardoor je renteopslag kan worden verlaagd. Dit kan een flinke besparing opleveren.

Let op: dit geldt alleen voor hypotheken zonder NHG. Bij een NHG-hypotheek speelt de WOZ-waarde geen rol in de rentebepaling.

Hoe verlaag je de hypotheekrente met een hogere WOZ-waarde?

Wil je profiteren van een lagere rente? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen:

  1. Check de voorwaarden van je hypotheek. Niet alle banken passen de rente automatisch aan bij een lagere LTV. Controleer bij je geldverstrekker of en hoe je een verlaging kunt aanvragen.
  2. Lever bewijs van de hogere waarde. Dit kan met de WOZ-beschikking of, als dat nodig is, een recent taxatierapport.
  3. Vraag de bank om een renteverlaging. Dien een verzoek in bij je hypotheekverstrekker en kijk of je in een lagere risicoklasse valt.

Bezwaar maken of niet?
Een hogere WOZ-waarde is niet per se slecht nieuws. Ja, je betaalt misschien iets meer belasting, maar je kunt ook profiteren van een lagere hypotheekrente als je zonder NHG financiert. Neem dus eerst je hypotheekvoorwaarden onder de loep voordat je direct bezwaar maakt. Zo kan de stijging van je WOZ-waarde uiteindelijk in je voordeel werken.

Heb je vragen over de WOZ-waarde of hypotheekmogelijkheden? Dan ben je bij de VLIEG Advies Groep aan het juiste adres. We zijn namelijk thuis in woningmakelaardij, hypotheken én verzekeringen. Een combinatie van VLIEG producten levert je aanzienlijke kortingen op. Vraag naar onze superscherpe combi-deal tarieven en laat ons ook jouw verwachting overtreffen.

Laat de professionals van VLIEG je helpen. Dan maak je altijd de juiste keuze.

VLIEG maakt het makkelijk.

Deel dit bericht
Alex Zörner RM RT

Alex Zörner RM RT

Algemeen Directeur

Huis verkopen

Hypotheekadvies

Woning taxeren

Meer VLIEG nieuws

Mijn verzekeringen
Is jouw appartement goed verzekerd tegen brand?

7 maart, 2025

Uitgelicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!