Geld maakt niet gelukkig. Maar je wil wel weten wat je huis waard is…
De krantenkoppen luiden al een poosje niet anders dan “De woningmarkt is op hol geslagen”. Heb je een paar jaar geleden een huis gekocht, dan is de kans bijna 100% dat je huis een stuk meer waard is dan toen je het kocht. Woehoe! Reken je rijk! Toch? Dat hangt van je plannen af. Gelukkig houdt VLIEG je met beide benen aan de grond.
Het is helemaal niet gek dat je wil weten wat je huis waard is op dit moment. Je ziet vast en zeker wat voor bedragen er gevraagd worden voor huizen bij jou in de buurt. Of laten we eerlijk zijn: wordt hier lekker over opgeschept op elk feestje waar je maar bent. Dan word je wel nieuwsgierig. Of misschien moet je wel cashen, vanwege een erfenis of echtscheiding. Of overweeg je zelf een nieuwe woning. Redenen genoeg om dit – helemaal niet saaie – blog te lezen, ook al gaat het over cijfertjes, waarde-indicaties en taxaties. Gelukkig hebben wij hier volop kaas van gegeten bij VLIEG. Ons hoofdkantoor staat niet voor niets in Alkmaar 😉
Waarde-indicatie of taxatie: w-w-w-wat is het verschil?
Hoog tijd om de woningwaarde eens tegen het licht te houden. Dat kan op diverse manieren, we pakken er twee bij:
De waarde-indicatie - ook wel woningcheck genoemd – is het inschatten van de woningwaarde op basis van een aantal factoren die je zelf kunt onderzoeken of door een makelaar kunt laten vaststellen. Het resultaat is een advies wat betreft de vraagprijs en een reëel beeld van de waarde. Die kun je eventueel gebruiken om een verkoopprijs te bepalen. Je weet in ieder geval welke richting je op gaat.
Een aardige inschatting krijg je door naar gelijksoortige, recent verkochte woningen in de buurt te kijken. Waar stonden die voor te koop? Op Funda vind je heel wat voorbeelden. Let op: veelal laten ze hier niet het achterste van de tong – als in uiteindelijke en definitieve verkoopprijs - zien. Ook het kadaster biedt uitkomst. Daarnaast zijn er diverse ‘tools’ op het internet te vinden om je een beeld te geven. Hou rekening met recente stijgingen, want het gaat hard, tegenwoordig. Maar reken jezelf ook niet te rijk, het kan zomaar zijn dat een andere woning recent compleet is gemoderniseerd. We moeten wel appels met appels vergelijken natuurlijk…
Lastig? Vraag vrijblijvend advies
Wel een dingetje, om die waarde zo even zelf te bepalen. Toch wel lastig? Veel makelaars bieden een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan. Het overwegen waard, je zit nergens aan vast en je hebt te maken met mensen die de woningmarkt kennen als hun broekzak. Hun waarde-indicatie zal dus altijd realistisch zijn; zij kijken ook naar de inhoud en staat van het pand, naar de omvang en ligging van de tuin, de voorzieningen in de omgeving, enzovoorts. Een goede makelaar geeft doorgaans een richtwaarde af; dan ben je al een stuk verder met een onder- en een bovengrens.
Een verkopende partij mag natuurlijk zelf de verkoopprijs bepalen. Jij bent de baas, weet je nog? De waarde-indicatie komt daarbij echter prima van pas. Anders wordt het wanneer iemand een woning wil gaan kopen. Dan belanden we toch echt op het gebied van de officiële economische papieren: de taxatie.
De taxatie: verplichte nummers
Een taxatie heb je nodig als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Denk aan een verbouwing of wanneer je een nieuwe woning wil kopen. Een bank zal je altijd verplichten een objectieve en beëdigde taxateur in te schakelen. Op basis van dit document wordt immers een lening van vaak vele tonnen afgesloten. Logisch dat een bank de nodige zekerheid eist. Best een spannend momentje dus, die taxatie.
Zorg voor zekerheid
Over een taxatie valt niet te onderhandelen. Ook niet als die wat tegenvalt. De taxateur doet zelf onderzoek en legt dit vast in een uitvoerig taxatierapport. Wat hij of zij mooi of stijlvol vindt aan het huis is hier helaas niet van toepassing. Het gaat enkel en alleen om de feiten. Een desbetreffend taxatierapport is verplicht en best prijzig, denk aan 600 tot 1000 euro. Let er wel op dat de taxateur is aangesloten bij het NWWI, dan weet je vrijwel altijd zeker dat de taxatie door de hypotheekverstrekker wordt geaccepteerd. Ook wel handig om te weten dachten wij zo.
Niet vergeten dus: de taxatie is bindend. Wanneer je een huis wil kopen dat duurder is dan de taxatie aangeeft, bijvoorbeeld omdat je hebt overboden, moet je het verschil zelf bijleggen. Lukt dit niet, dan gaat de koop niet door. Dit kun je vanzelfsprekend niet laten gebeuren, zeker niet als jij en de makelaar er met jullie neus bovenop zitten. Elke makelaar van VLIEG raadt aan: doe geen bod voordat je met een van onze financieel adviseurs hebt gesproken. Zij kunnen je alle ins en outs geven over de huidige rente, situatie in de markt en de voor jou meest gunstige handelswijze. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en daar houden we van. Toch?
Kan een makelaar ook een taxateur zijn? Ja hoor, dat gebeurt vaak genoeg. Alleen deze mag niet jóuw aankoop- of verkoopmakelaar zijn. Die zijn niet objectief; ze werken immers voor jou. Maar veel makelaars zijn goed deskundige vastgoedexperts, die in de meeste gevallen ook het diploma Beëdigd Taxateur op zak hebben. Dat geldt in elk geval wel voor de meeste VLIEG-makelaars. Bel ze gerust als je twijfelt over een waarde-indicatie of een taxatie. Daar zijn ze voor. Bovendien kent jouw VLIEG aankoop- of verkoopmakelaar altijd genoeg professionele taxateurs om mee in zee te gaan. Goed geregeld lijkt ons!
Ben jij getriggerd voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling? Onze makelaars bij jou uit de buurt komen graag bij je langs.
Over ons
Aanbod
Voor projectontwikkelaars
Vestigingen
Andere vestigingen
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!